Prvi seksualni odnos – šta treba znati?

Prvi seksualni odnos – šta treba znati?

Koliko nas je odraslo u porodici u kojoj se otvoreno razgovara o seksu? Mnogima su diskretno poturene neke od knjiga poput Seks za početnike ili priručnik sa pitanjima i odgovorima za devojke ili momke. S druge strane, u većini porodica se jednostavno ne priča o tome, pa smo prepušteni samoedukaciji i istraživanju na internetu, kao i vršnjačkom uticaju.


Hajde da, za početak, obavimo taj razgovor u kome ćemo se fokusirati isključivo na osobu (tebe) koja je na korak do svog prvog seksualnog odnosa. Ukoliko razmišljate da li je vreme za taj veliki korak u vašoj vezi, treba da znate da je ovo što upravo činite, to što čitate o tome i što želite da se edukujete, sjajna odluka.

RAZGOVARAJTE I ISTRAŽUJTE O SEKSU ZAJEDNO


Seksualni čin nije performans za koji se moraš spremiti proučavanjem Kamasutre ili mape erogenih zona, gledanjem porno filmova ili rešenosti da pronađeš njeno visočanstvo – G tačku. Uprkos tome što se svaka scena na filmu završi orgazmom, to u stvarnom životu ne izgleda baš uvek tako. Do orgazma može i ne mora doći, pogotovo ako govorimo o prvom putu.


Ono što treba da znaš jeste da je čitavo telo osetljivo na dodir i da svaka nežnost prija. Delovi tela poput usana, jezika, klitorisa, bradavica, penisa, testisa,vrata, unutrašnjosti butina, uši itd, prekriveni su nervnim završecima i njihovom stimulacijom dolazi do seksualnog uzbuđenja. Pre nego se uputite direktno ka cilju (u ovom slučaju penetraciji) posvetite se istraživanju reakcija tela na različite dodire. Time produbljujete odnos poverenja i osvešćujete šta vam prija a šta baš i ne.

SLUŠAJTE SE

Najgore što možete da uradite jeste da se svom partneru predstavljate iskusnije nego što to zaista i jeste. Ukoliko su oba partnera neiskusna, obe strane imaju svoje strepnje. Najbolja osoba za razgovor na tu temu je upravo tvoj partner/ partnerka. Razgovarajte, pitajte, recite šta vas muči i čega se bojite. Vođenje ljubavi je sasvim prirodan i logičan sledeći stepen vaše veze, ali kome prethodi dosta sitnijih koraka upoznavanja tela i istraživanja.

KAKO DA ZNAŠ DA LI SI SPREMAN/ SPREMNA?


Znaćeš na osnovu osećaja lakoće, uzbuđenja i radosti. U redu je da budeš nervozna ili nervozan – ali strah, poput parališućeg osećaja strepnje ili panike je jasan pokazatelj da još uvek nije vreme. I to je potpuno u redu, ne postoji jasno definisano doba rezervisano za početak stupanja u seksualne odnose.

Ukoliko ste se uputili u fizionomiju, osećate seksualno uzbuđenje i nije vam neprijatno da razgovarate o svojim telima, onda ste manje-više spremni da se upustite u dalje istraživanje seksualnosti.

ČUVAJTE SE

Važno je da oboje održavate higijenu na visokom nivou, kako biste bili zdravi I bezbedni. S toga, ne zaboravite: pre bilo kakvog kontakta sa intimnim delovima tela – obavezno operite ruke.

Oralna higijena nije ništa manje važna, jer ukoliko imate ranice, desni koje krvare ili karjes, povećava se rizik od prenosa virusa i upalnih procesa.

Genitalije se peru ujutru i uveče, i pre i nakon odnosa. Redovno menjajte veš i gledajte da bude udoban i pamučan.

Vagina se ne ispira iznutra. Spolji deo, vulva, pere se vodom ili blagim gelom (bez mirisa i boja) za intimno pranje. Korišćenje sapuna ili običnih gelova za tuširanje povećava rizik od infekcija, iritacija i kandijaza. Ukoliko niste u prilici da se istuširate ili operete pre odnosa, možete upotrebiti vlažne maramice blage formule namenjene isključivo za intimnu regiju. Zašto je važno vaginu prati isključivo spolja? Zato što je vagina pametan organ sa sopstvenim sistemom čišćenja. Nakon odnosa, uriniranje igra ulogu dezinfekcije I prevencije. Mlaz urina će sprati bakterije koje preko urinarnog otvora mogu dospeti u bešiku i izazvati infekciju.

Penis se pere vodom ili blagim sapunom, uz povlačenje kožice kako bi se detaljno očistio deo oko glavića. Za predeo anusa i testisa je, osim detaljnog pranja, važno i detaljno sušenje, kako bi se izbegle potencijalne gljivične infekcije.

ZAŠTITITE SE

Kada govorimo o zaštiti, ovo je stavka oko koje nema kompromisa. Uvek koristite kondom. Druge metode kontracepcije poput kontraceptivnih pilula ili spirale vas štite od trudnoće ali ne i od polno prenosivih bolesti. Korišćenjem kondoma, štitite sebe i partnera i od polno prenosivih bolesti i trudnoće. Imajte na umu to da kondomi zahtevaju posebne uslove skladištenja kako ne bi došlo do oštećenja, te je najsigurnije da ih kupite u apoteci. Kondom koji je bio izložen toploti, svetlosti, vlazi ili mu je prosto istekao rok trajanja – nije upotrebljiv. Oba partnera treba da vode računa o zaštiti, te je snabdevanje kondomima odgovornost za obe strane.

Ukoliko ne planirate trudnoću, treba da znate da do začeća može doći: prilikom svakog nezaštićenog ulaska penisa u vaginu, tokom menstruacije, tokom (navodno) neplodnih dana, iako ne dođe do ejakuliranja semene tečnosti unutar vagine, spermatozoidi se mogu naći i u preejakulatu, tečnosti koja izlazi iz penisa pre sperme.

Ovo je prilika da rezimiramo dosadašnji razgovor: ukoliko vam je neprijatno da uopšte slušate ili pričate o vagini ili penisu – niste spremni za seksualni odnos. Ukoliko vam je nezamislivo da uđete u apoteku i izgovorite: Jedno pakovanje kondoma, molim vas, niste spremni i to je sasvim u redu. Štaviše, ovo je sjajna prilika da to osvestite, i prosto, date sebi vremena da postepeno i prirodno dostignete taj nivo zrelosti.

ŠTA KADA STE SPREMNI?

Napisaćemo i mi čuveno Predigra je važna, samo što ćemo zaista i objasniti šta to u stvari znači. Predigra je sve ono što radite jedno drugome kako biste pružili i osetili zadovoljstvo i seksualno uzbuđenje: ljubljenje, maženje, dodirivanje i istraživanje celog tela. Iako je seks širok pojam i obuhvata mnogo toga, asocijacija na prvi put je vaginalni penetrativni seks. Dakle, ulazak penisa u vaginu, što nas dovodi do najčešćih pitanja:

1. Da li devojke obavezno prokrvare?

2.Hoće li boleti?

Oba pitanja su direktno povezana sa delom tela na samom ulazu vagine koji se naziva himen. Nasuprot verovanju da se himen probija tokom prve penetracije, himen je sam po sebi takav da već ima otvor (ili više otvora) i predstavlja vrlo elastičnu i rastegljivu opnu. Ne mora da znači da će prilikom penetracije prokrvariti ali može doći do krvarenja. Smatra se da oko 50 odsto žena uopšte ne prokrvari tokom prvog seksualnog odnosa.

Primetićete da u ovom našem razgovoru nema govora o gubljenju nevinosti. Termin nevinost je društveni koncept, ne može se izmeriti niti izgubiti, te samim tim tvoja nevinost ili vaša vrednost nemaju ama baš nikakve veze sa stanjem himena. Seks ne treba da boli, ali prvi put donosi nove senzacije i potpuno nepoznat osećaj. Samo zato što misliš da treba da boli, ili je neku vašu drugaricu bolelo, ne znači da vi treba da ćutite i trpite bol jer to tako ide.

Uz kondom, koristite lubrikant isključivo na bazi vode kako bi smanjili trenje i olakšali ulazak penisa u vaginu; zatim povremeno proveravajte da li je kondom ceo; ukoliko dođe do oštećenja, taj bacate i stavljate novi; krećite se polako i postepeno; isprobajte položaje u kojima je oboma prijatno; nekim devojkama je zgodnije da budu na leđima jer su tako opuštenije, dok je drugima bolja varijanta da budu gore kako bi kontrolisali brzinu i dubinu ulaska penisa; uključite celo telo i istražujte šta kome najviše prija; samo zato što ste rešili da to bude danas, ne mora da znači da će vam i uspeti.


Ukoliko vam je oboma prvi put, velika je verovatnoća da oboje nemate pojma šta treba da se radi. Zato, uživajte u procesu, smejte se i budite bezbedni.

ŠTA SVE MOŽE DA SE ZAKOMPLIKUJE I ZAŠTO NIŠTA U STVARI NIJE KOMPLIKOVANO


Nije vam prijatno da se svučete pred partnerom. Većini u početku ovo teško padne, i može biti jasan pokazatelj da ipak treba da sačekate još malo. Za početak, recite kako se osećate.

Izostanak erekcije. Jednostavno, to se dešava, pogotovo ako ste taj dan proglasili crvenim slovom i podigli preveliku tenziju. U tom slučaju, skrenite misli, pauzirajte sve i ne forsirajte. Dozvolite da se atmosfera prirodno i spontanozagreje.

Ne znate kako se stavlja kondom. Sve što trebate da uradite jeste da potražite na internetu tutorijal za pravilno nameštanje kondoma.

Previše stegnuti vaginalni mišići. Ništa strašno, potrebno je malo više strpljenja i kreativnosti. Stimulacijom klitorisa prstima ili jezikom, mišići se opuštaju i dolazi do prirodnog vlaženja zidova vagine.


Ukoliko se bojite krvarenja, podmetni peškir, za svaki slučaj.

POTENCIJALNI ALARMI KOJE NIKAKO NE SMETE IGNORISATI

Ukoliko vas neko nagovara na seks: bežite. Seks podrazumeva svesni pristanak dvoje ljudi. Ucene poput:

Ako me stvarno voliš, uradićeš to za mene.

Ako se vaša ljubav prema partneru dovodi u pitanje, jer smatrate da niste spremni na seks: bežite.


Ako vaš partner ne želi da koristi kondom: bežte.

Ako želite da vodite ljubav sa osobom sa kojom ste u vezi i zaista i krenete u akciju: u bilo kom trenutku možete da odustanete, ako se tako osećate.

Ako je reakcija vašeg partnera bilo šta osim podrške: bežite.

Ako imate loš predosećaj, ili iz stomaka osećate da nešto nije ok: bežite.


Slušajte svoje telo i ne pomerajte na silu svoje granice.

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.