Prvi i osnovni koraci u šminkanju

Prvi i osnovni koraci u šminkanju

Šminka može da učini da izgledamo veoma lepo ili pak veoma smešno. Zbog svega što vidimo na društvenim mrežama, normalno je da i mi poželimo da izgledamo božanstveno u svakom trenutku. Međutim, dobra vest je da svi mogu tako izgledati uz pomoć nekoliko osnovnih pravila. Šminka je naš glavni pomoćnik u tome, ako znamo kako da je koristimo na pravi način. U daljem tekstu ćemo predstaviti detaljne korake pravilnog nanošenja šminke. Pravila u šminkanju će pomoći onima koji je nikada pre nisu koristili ili pak nisu naučili pravilno da je koriste.VAŽNO JE HIDRIRATI KOŽU LICA

Pre svega, neophodno je prvo očistititi lice. Čisto i suvo lice je ključno za svež izgled nakon šminkanja. Lice je potrebno očistiti običnom vodom i nakon toga naneti hidratantnu kremu koja uklanja preostale nečistoće s lica. To je veoma važno, posebno u slučaju suve i masne kože. Prilikom odabira hidratantne kreme, važno je odabrati onu koju će lice najbrže upiti.


SVETLIJA NIJANSA PUDERA ZA PRIRODAN IZGLED

Naneti kažiprstom malo pudera na čelo, bradu, nos i obraze. Nakon toga, četkicom blago utrljavati puder dok se dobro ne razmaže. Važno je odabrati puder koji je iste boje kao i koža lica. Uvek je bolje koristiti svetliju nijansu pudera u odnosu na tamniju. To će pomoći da se istakne prirodan izgled i lepota lica.

KAKO NANETI KOREKTOR ISPOD OČIJU

Prilikom nanošenja korektora, koji bi trebalo da bude iste boje kao i puder, koristiti malu i meku četkicu. Korektor naneti tačno ispod očiju, gde su podočnjaci veoma vidljivi i onda blagim kružnim pokretima četkice utrljavati.


BRONZANI PUDER ILI HAJLAJTER

Nanošenjem bronzanog pudera dolazimo do kraja šminkanja lica i postizanja svilenkastog, sjajnog izgleda. Puder nanosimo pomoću meke četkice za lice, kružnim pokretima, od nosa ka obrazima.

OD BLAGE SENKE DO JAČIH NIJANSI

Veoma je važno da početnici prvo nanesu neutralnu ili nežno braon senku na očne kapke. To će im pomoći da se naviknu na šminkanje i moći će kasnije da pređu na jače nijanse. Za ovaj korak, može da se koristi tanka četkica koja je specijalno namenjena za to ili kažiprst.

PRAVILNO NANOŠENJE OLOVKE ZA OČI

Pomoću olovke za oči pravimo crtu duž gornje linije trepavica. Najbolje izgleda kada se koristi crna olovka, ali to je stvar izbora.


UVIJAČ TREPAVICA ZA NAGLAŠENE TREPAVICE

Za ovaj korak preporučujemo da se koristi kvalitetan uvijač trepavica i to samo kod osoba čije trepavice nisu istaknute.


SA NANOŠENJEM MASKARE NE TREBA PRETERIVATI

Maskara se nanosi na gornje i donje trepavice. Tokom nanošenja njen vrh treba biti okrenut prema spoljnom završetku oka. Takođe, nije potrebno da se nanosi nekoliko puta. Da bi se postigao prirodan izgled, dovoljno je jednom.


DODAVANJE RUMENILA ISTIČE JAGODICE NA LICU

Da bi se dodalo rumenilo, potreban je veliki osmeh kako bi se ocrtale jagodice na licu. Tada se pomoću četkice za puder, koja je prethodno očišćena, nanosi rumenilo blagim, kružnim pokretima.


NANOŠENJE RUŽA, OLOVKE ILI SJAJA ZA USNE

Na kraju, ostale su usne. Kako bi se naneo ruž potrebno je napućiti usne i dodirnuti ih ružem. Nakon toga, boju sa usana razmazati prstom ili četkicom za usne. Što se tiče sjaja i olovke za usne, to je već znatno lakše, jer olovka prati oblik usana. To takođe čini i većina bočica za sjaj. Važno je napomenuti da, u slučaju ispucalih usana, prvo treba naneti labelo, pa nakon nekoliko minuta navedene preparate.

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je. Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine. Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.