Misterija broja 7

Misterija broja 7

Iza sedam gora, sedam mora, sedam brda i planina, sedam šuma i dolina krije se misterija ovog broja. Zašto baš broj sedam? Mnogi se to pitaju decenijama unazad, ali u tome i jeste njegova čar. U bajci se spominje sedam patuljaka, postoji sedam duginih boja, sedam kontinenata, sedam padeža, sedam dana u nedelji i moguće je da će neko od vas osvojiti sedmicu na lutriji. Ovo nije broj kao i svaki drugi. Njegovu posebnost pokušaćemo da vam približimo kroz nekoliko priča u nastavku.

 


 

AUTSAJDER

Kada pitate nekog da vam kaže bilo koji broj od 1 do 10 to u većini slučajeva bude 7. Zašto? Rađene su mnoge ankete i istraživanja o tome i zaključak je da prosto ovaj broj odudara od ostalih i da su zato ljudi vezani za njega. Sve brojeve od 1 do 10 možemo pomnožiti ili podeliti unutar grupe kako bismo dobili takođe broj iz te grupe. Na primer, 9 možemo podeliti sa 3, dva i dva možemo pomnožiti kako bismo dobili 4, dok broj 7 ostaje kao crna ovca. Nesvesno biramo ovaj broj kao naš i povezujemo ga sa raznim stvarima, najčešće sa srećom.

 

 

 

RELIGIJA

Po Bibliji, Bog je stvarao svet šest dana, a sedmi se odmarao. Takođe postoji i sedam smrtnih grehova. U hinduizmu postoji sedam viših I sedam podzemnih svetova. U budizmu postoji verovanje da novi Buda mora da načini sedam koraka jer je prvi Buda po rođenju isto to uradio. Naime, svaki od tih koraka ima svoje značenje i veoma su važni u čitavom tom postupku. U Kuranu se takođe na mnogo mesta spominje broj sedam kao ključni broj.

 

 

 

UMETNOST

Čuvena spisateljica J.K. Rouling ima opsesiju brojem sedam. Naime, njega knjiga „Hari Poter”  ima sedam delova, Glavni junak ovog romana rođen je u julu, sedmom mesecu, a takođe i na svom ogrtaču ima broj sedam. Takođe, škola čarobnjaštva koju pohađaju junaci ovih knjiga traje 7 godina. Zatim, čuli ste za najčuvenijeg tajnog agenta Džejmsa Bonda? On je agent broj 007. Mnogi bendovi su sebi dali ime po ovom broju, spominje se u mnogim pesmama a činjenica je da u muzici postoji sedam nota.

 

 

 

Utrostručen broj 7 se može posmatrati anđeoski broj i označava trenutak duhovne spoznaje. Mi smo ti koji smo svemu dali značenje pa tako i ovom broju. Čovek u svemu traži neki smisao, neki znak i izlaz. Broj 7 u ovom slučaju označava samo dobre stvari i ako vam je do sad bio srećan broj, neka tako i ostane.

 

 

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.