Marko Šelić Marčelo – svestrani umetnik

Marko Šelić Marčelo – svestrani umetnik

Pisanje, muzika, gluma. Svaka od pomenutih vrsta umetnosti ima svoje karakteristike. Umnogome iste, ali i različite, i sve se nalaze u istom čoveku. Taj čovek je Marko Šelić Marčelo.


JEDAN OD NAJPOZNATIJIH HIP-HOP IZVOĐAČA

Marko Šelić je svoje prve stihove počeo da piše u svojim dvadesetim godinama. Isprva nezadovaljan njima, ali ga rad dovodi do pozicije na kojoj je danas. Rep muzika je njegov žanr. Svojim osobenim stilom i brutalošću uspeo je da se probije među najpoznatije hip-hop izvođače naše scene. Mnogi ga čak nazivaju i srpskim Eminemom.

Prvu solo pesmu objavio je 1995. godine, a prvi album, pod nazivom De facto, već 2003. godine. Pesma sa albuma koja je privukla najviše pažnje zove se Kuća na promaji i ona već jasno definiše njegov stil i lirički pravac. Njegovi motivi u pesmama su uglavnom trenutna stanja u državi i kritika političke situacije.

BRUTALNO ISKREN I REALAN

Brutalno iskren, svojim metaforičkim izrazom ima moć da u našim glavama stvori slikovit prikaz onoga što želi da prenese. Neke od njegovih najpoznatijih pesama jesu: Jedan, De facto, Kuća na promaji, Sveti bes, Komplikovani, Pegla, Otkucaji, Pismo bratu i mnoge druge. Kroz svoju karijeru sarađivao je sa mnogim poznatim izvođačima poput Skaj Viklera, Kendija, Edo
Majke.

USPEŠAN PISAC

Pored toga što je rep izvođač, Marčelo je i pisac. Ovo nije čudno s obzirom na to da je studirao književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvo delo bila mu je zbirka tekstova O ljudima, psima i mišima, publikovana 2009. godine. Prvi roman objavio je 2008. godine pod nazivom Zajedno sami. Već sledeći objavljuje 2012. godine, a on nosi naziv Malter ego. Ovaj roman je kroz koju godinu dobio i nastavak.

REČI SU MU SAVEZNICI

Jednako uspešna dela su Higijena nesećanja koja takođe ima dva dela, kao i knjigoalbum Napet šou koji sadrži i ce-de istoimenog muzičkog albuma. Njegove knjige su pune metafora. Imaju mnogo dublje značenje ako se zađe u suštinu. Lako se služi rečima i koristi ih kao svoje saveznike, pa njima na kreativan način prenosi svoje misli i stavove.

NOVO ISKUSTVO NA POZORIŠNIM DASKAMA

Marčelo se od skoro oprobao i na pozorišnim daskama u predstavi Bura, u režiji Kokana Mladenovića. Ova predstava pisana je po delu Vilijama Šekspira, a Marčelo tumači lik Arijela. Ovo mu je bila prva uloga i upustio se u nju bez pređašnjeg iskustva. U glumi se odlično snašao, ali smatra da to ipak nije njegov primarni poziv i da se verovatno neće opet odlučiti na ovakav korak. Takođe je pravio i songove za ovu predstavu u saradnji sa svojom ekipom. Songovi su svoje mesto pronašli i na Marčelovom albumu Nojeva varka koji je skoro obavljen.

STRIPOVI I CRTANJE

Šelić je veliki ljubitelj stripova. U jednom časopisu je imao svoju rubriku u kojoj je pisao kolumne o njima. Omiljeni strip mu je Dilan Dog, a sada radi u uredništvu izdavačke kuće Veseli četvrtak koja izdaje upravo ovaj strip. Takođe, jako je talentovan za crtanje. Ko zna, možda se nekada oproba i u kreiranju svojih stripova.

TEKST: JELENA TRAJKOVIĆ

Jelena Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u muziku i poeziju, koju u slobodno vreme i sama stvara.