Najbolje gastronomske destinacije

Najbolje gastronomske destinacije

Ukoliko volite da putujete i isprobavate lokalnu hranu, znate da je to najbolji način da upoznate kulturu i državu u kojoj se nalazite. Posetiti različite destinacije je najbolji način da proširimo svoje vidike i čula. Ako ste spremni da otvorenog uma i srca degustirate hranu koju meštani spremaju sa puno ljubavi, zasigurno je da ćete uživati i steći nezaboravna iskustva.


 

ITALIJA

Italija je prepoznatljiva po svojoj kuhinji i jelima koja su se proširila širom sveta. Bogata je raznim vrstama paste, ribom, povrćem, voćem i poznatim vinima. Maslinovo ulje se najčešće koristi u pripremi hrane. Zahvaljujući klimi i području, Italija nudi raznovrsnu i bogatu ishranu.

 

 

ŠPANIJA

Španci neguju tradiciju i uživaju u spremanju i konzumiranju hrane. Najčešće se na meniju mogu naći razne vrste ribe, pirinač i povrće. Čorbe su neizostavan deo obroka, tako da je vrlo verovatno da ćete naići na gaspačo čorbu od paradajza. Čak i kad su visoke letnje temperature, Španci ne preskaču njihovo konzumiranje. I to tako što u njih ubace kocke leda. Takođe, razne vrste tortilje i burita od mesa i povrća, možete pronaći u svakom lokalu.

 

 

INDIJA

Prepoznatljiva po svojoj ljutoj hrani i začinima, Indija nudi najraznovrsnije obroke, kao i mnogo opcija za vegetarijance. Ukoliko volite da isprobavate jela i eksperimentišete, u Indiji ćete sigurno uživati. Na trpezi se uvek nalazi mnogo šarenila, od bogatog izbora voća i povrća, do raznih vrsta mesa i nezaobilaznog pirinča. Imaćete priliku da probate i testa nalik palačinkama. Indija predstavlja bogatstvo ukusa za gurmane, ali je i za vegetarijance odličan izbor destinacije.

 

 

TURSKA

Turci će se pobrinuti da isprobate sve njihove specijalitete, a ukoliko ste ljubitelj čajeva, kafe i slatkog, nećete pogrešiti sa izborom ove destinacije. Baklava je njihov specijalitet koji se sprema satima i sa mnogo truda, a dostupni su razni ukusi. Na svakom ćošku možete pronaći lokale sa donerom i kebabom, napravljenih od tortilja, salate, pomfrita i mesa. Bez sumnje, zasitiće vas bar narednih nekoliko sati. Turska takođe obiluje svežom ribom, tako da je ona veoma zastupljena u ishrani ove države.

 

 

GRČKA

Grčki specijaliteti su poznati širom sveta. Grci u svojoj ishrani koriste maslinovo ulje, voće, povrće i svežu ribu. Imaćete šansu da isprobate razne vrste salata i poznatih sosova. Giros je najpoznatije grčko jelo, ujedno i simbol Grčke. Ukoliko vam je pretoplo, salate su tu da vas osveže, a musaka i grčke sarme dolmades su tu da vam daju snagu.

 

 

JAPAN

Kaže se da je zdrava dijeta koju Japanci koriste razlog njihovom vitalnom izgledu. U Japanu je najčešće korišćena namirnica pirinač. Zajedno sa njim neizostavan deo ishrane je i povrće. Riba kao čest izbor ovog naroda, priprema se na razne načine. Bilo da je jedete na žaru ili u sirovom obliku kao suši, nesumnjivo je da ćete uživati. Rakovi sa pirinčem i raznim vrstama povrća predstavljaju specijalitet Japana. Značajnu ulogu u japanskoj kuhinji imaju i supe.

 

 

MEKSIKO

Meksiko je poznat po svojim pijacama, štrandovima sa hranom na ulicama i bogatim izborom hrane. Raznolika ishrana, namazi, tortilje, takosi, meso upakovano u tortilje sa povrćem, samo su neke od mnogobrojnih opcija koje nude. Ako odlučite da posetite Meksiko, nema sumnje da će zasititi sva vaša čula.

 

 

BOSNA I HERCEGOVINA

Ukoliko ste gurman, ovo je mesto sa kojeg ćete poželeti da nikada ne odete. Negovana je tradicija uzgajanja povrća i svežih mlečnih i mesnih proizvoda. Bosna je prepoznatljiva po mesu i ukoliko se nađete u ovoj državi, sigurno će vas miris ćevapa privući da sednete u neki restoran i napunite stomake. Ćevapi su grilovani i servirani u svežoj lepinji. Pored ćevapa, imaćete šansu da isprobate lokalno piće – rakiju, koje će sigurno ostaviti trag u vašim grlima.

 

 

 

Ono što je sigurno jeste da će sve ove destinacije pružiti uživanje koje se pamti. Treba iskoristiti šansu da uživate u jelima koji su postali poznati svuda u svetu, a i onim manje poznatima koji će vas oduševiti. Svaka nacija krije skrivene dragulje u svojoj kuhinji, zato se prepustite meštanima i spremite se da vam raspoloženje bude bolje sa svakim novim zalogajem.

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i šetanje prirodom. Svaki slobodni trenutak se trudi da provodi sa prijateljima i porodicom. Voli da sluša muziku i obilazi festivale. Obožava da uči jezike i da upoznaje druge kulture, te priča tečno engleski jezik, a na nivou A2 govori nemački i španski jezik. U budućnosti želi da se usavršava na svakom polju.