Kleopatra – lepotica ili šarmantna intelektualka?

Kleopatra – lepotica ili šarmantna intelektualka?


Kleopatra je bila slavna kraljica, a ovo ime u Egiptu nije nosila samo ona. Bila je sedma osoba ženskog pola iz dinastije Ptolemejida koja je nosila to ime. Kleopatra o kojoj pišemo u daljem tekstu zvala se e Kleopatra VII Tea Filopator
.


KO JE BILA KLEOPATRA?

Kleopatra, rođena u 69/70. veku pre n.e. bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolomejida. Ali, bila je i diplomata, pomorski komandant, lingvista i medicinski autor. Nije bila egipatskog porekla. Ptolomeji su vladali Makedonijom i morala je imati savladara kako bi vladala zemljom, pa se udala za mlađeg brata. Ali je ubrzo njegovo ime izbacila iz svih državnih dokumenata, pa je tom prilikom ostalo samo njeno. Odnosi sa njenim bratom i mužem, Ptolomejom XIII bili su zaoštreni. Isterao ju je iz zemlje, zbog čega je ona osmišljavala kako će se sa vojskom suprotstaviti i zbaciti ga sa vlasti.

PRORAČUNATO UPOZNAVANJE SA CEZAROM

U to vreme je upoznala Cezara koji je njome bio fasciniran. Sa njim je dobila dete, Cezariona. Ona je ovo proračunato i strateški uradila, a njemu se svidela ideja o egipatskom tronu. Cezar je vodi u Rim, ali Kleopatri ta poseta ostaje u ružnom sećanju, i to zbog poniženja od strane rimskih konzervativaca.

ZAVODNIČKI DO MARKA ANTONIJA

Njene osobine promišljenost, analitičnost i strategičnost, posebno se uočavaju u predstavi koju je izvela i zavodnički opčinila drugog ljubavnika, Marka Antonija. Država je bila u nestabilnom stanju, politička previranja su dostigla vrhunac u vreme kada je Cezar ubijen, a Marko Antonije i Oktavijan, veliki imperatori iznedravaju kao moćnici tog vremena. Uspela je da državu koja je bila na ivici kolapsa, posebno zbog loše žetve te godine, uravnoteži i napravi dobar prijem za Marka. Tom prilikom se obukla kao Afrodita, boginja ljubavi i tim vulgarnim činom opčinila ženskaroša i pijanicu tako da je sa njim imala nekoliko dece.

SIMBOL TRIJUMFA I SAMOUBISTVO

Marko je doživeo veliki poraz od strane Oktavijana u bici kod Akcijuma. Tako je Kleopatra pala pod njegovu vlast. Nisu ga zanimali ljubavni odnosi, već je ona za njega predstavljala simbol trijumfa. Kleopatra nije mogla da podnese takvo poniženje pa je po egipatskoj legendi izvršila samoubistvo tako što je naredila da joj se u odaju donese kobra čiji je ugriz bio smrtonosan. Ipak, njoj je doneo i besmrtnost. Smatra se da je samoubistvo izvršio i Marko probadanjem trbuha nožem. O tačnom uzroku smrti Kleopatre se i dalje debatuje.

HUMORISTIČNA I PATRIOTSKI NASTROJENA

Često se prikazuje i zamišlja kao lepotica, ali je ipak na novčićima iz antičkog Egipta prikazana sa velikim nosem i ne baš ženstvenim crtama. Plutarh, grčki istoričar, u svojim spisima kaže da nije bila najlepša žena tog vremena, ali da je odisala šarmom, smislom za humor i intelektom. Kleopatra je bila poslednji egipatski faraon, bila je veliki patriota i pričala je tečno devet jezika.

TEKST: NATALIJA MITIĆ

Natalija Mitić je studentkinja druge godine Srpske književnosti i jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U slobodno vreme najviše voli da čita klasike uz neki slatki napitak. Uživa u dugim šetnjama uz muziku i pravljenju slatkiša i peciva, kao i vremenu provedenom sa prijateljima.