Istorija stripa

Istorija stripa

Priče ispričane nizom slika sa ili bez teksta generacijama unazad interesantne su za čitanje kako mlađima tako i starijima. Zanimljivi nacrtani likovi, sa još zanimljivijom pričom ono je što stripove čini popularnim od njihovog nastanka pa sve do danas.


NASTANAK STRIPA

Smatra se da se počeci stripa nalaze u dalekoj prošlosti, hiljadu ili čak dve hiljade godina u prošlosti. Neka od takvih dela, koja se mogu smatrati pretečama današnjih stripova jesu na primer epske price iz pretkolumbovske Amerike o vojskovođi i državniku Tigrovoj kandži, koje su detaljno oslikane na oko 12 metara dugačkoj traci, ili staroegipatsko slikarstvo i hieroglifi.

Ipak, na pojavu stripa najviše je uticao Gutenbergov pronalazak štamparske mašine, a sa njom razvijao se i crtež uz tekst. Isprva bile su to slike isključivo verskog karaktera, ali je kasnije, u 17. i 18. veku strip pridobio komičan karakter.

Tokom 19. veka pojavljuju se ilustrovani romani u nastavcima, i tada prvi put nastaje nešto što danas znamo kao strip. U mnogim zemljama kao što su SAD, Francuska, Italija, Japan, Srbija i druge zemlje bivše SFRJ, strip se smatra visokom umetničkom formom, i izučava se na akademskom nivou.

NAJSTARIJI SUPERHEROJ

Džo Šuster 1938. godine nacrtao je prvi strip, i zajedno sa njim i prvog nacrtanog superheroja Supermena. Ubrzo nakon njega veliku popularnost stekao je i Spajdermen 1962. godine i tako se proslavio relativno novi žanr stripova sa superherojima.

CENTRI STRIPA

Postoje tri glavna centra stripa, i delimo ih prema državama na centre u Francuskoj i Belgijii, Japanu i u SAD-u. U Francuskoj i Belgiji oduvek se visoko vrednovao strip, i tretirao se kao prava umetnost. Izdavan je na kvalitetnim stranicama i tvrdim koricama. 40 odsto ukupnog štampanog materijala u Japanu čine japanski stripovi manga. Svakog meseca izlazi oko 500 novih stripova I oko 350 strip-magazina na oko dvestotinjak stranica, a može se desiti da broj stranica dosegne I 10 000.


Popularnost stripa u SAD-u nastala je pojavom superheroja, koja još uvek predstavlja osnovu američke industrije stripa. Sredinom 20. veka došlo je do podele angloameričkog stripa na superherojske I novinske stripove, I na nezavisni strip.

SRBIJA

Strip je kod nas stekao popularnost delom kroz strane, a delom kroz naše stripove poput Divlja magija, Mirko I Slavko, Generacija Tesla… Vlasta Beklić je 1935. godine napravio prvi originalni strip na srpskom jeziku. Novouspostavljeni komunistički režim nakon rata 1945. zabranio je strip kao štampanu formu, ali pedesetih godina on je polako počeo da se vraća na tržište. Danas u Srbiji postoji nekoliko stripskih škola, i izučava se na Fakultetu primenjenih umetnosti, kao I na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

TEKST: TEODORA JOVANOVIĆ

Teodora Jovanović je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Večiti optimista i sanjar, zaljubljenik u umetnost i psihologiju. Inspirišu je ljudi koji biraju da budu srećni