Da li prošlost hendikepira budućnost?

Da li prošlost hendikepira budućnost?

Da li mislite da je moguće živeti u prošlosti? Šta nas to tera da ostanemo u kavezu koji nas sprečava da putujemo kroz vreme? Kakva je uloga emocija i da li tako nešto nevidljivo zaista može da nas toliko kontroliše, da mu se ne možemo odupreti? Sasvim je sigurno da su mnoge naše životne blokade emotivnog porekla, a do samih blokada dolazi jer se ne suočavamo sa problemima, već ih vrlo često potiskujemo.ZAŠTO ŽIVIMO PROŠLOST?

Analiza prošlosti pomaže nam da ovladamo veštinama koje pre nismo imali, a koje su nam neophodne za budućnost. Lekcije koje nam prošlolst nudi su neizmerno bogatstvo, i tako treba da ostane. Prošlost treba da gledamo kroz lekcije koje smo naučili. Ali šta se dešava kada živimo prošlost?

SUOČITE SE SA SOBOM

Kada bivše emotivne partnere, prijatelje i poslovne saradnje tražimo danas, sutra, zauvek – to znači da se nismo suočili sa emocijama koje smo osećali prema njima.

Takođe, znači da nismo dovoljno radili na sebi kako bismo mogli da prevaziđemo ovakve probleme i postanemo bolji od njih.

Bivši emotivni partner treba da ostane u prošlosti, jer da je odnos sa takvom osobom imao perspektivu, trajao bi i danas. Suočite se sami sa sobom. Teško je, ali donosi najbolje rezultate.

ULOGA FRUSTRACIJA IZ PROŠLOSTI

Hajde da život podelimo na prošlost, sadašnjost i budućnost. Svaki od ovih perioda nešto nam donese, a nešto odnese. Sve što je otišlo od nas ostavimo iza sebe. Zar je vredno da sami sebi uskratite budućnost zbog nečega što se ne može vratiti?

Ne treba da svoje frustracije iz prošlosti prenosimo na ljude koji nam ništa nisu skrivili.

RODITELJI UTIČU NA SVOJU DECU

Najčešći primer takvih frustracija su roditelji koji forsiraju svoju decu da budu ono što oni sami nisu ostvarili. Koliko je to zapravo sebično!

Svoje ambicije jedan roditelj ne može ostvariti ako njegovo dete postane ono što je roditelj želeo da bude. Na ovaj način samo pravite nove osobe koje neće videti perspektivu u svom životu.

Umesto toga, uvek možete pronaći novi put da ostvarite svoje ambicije, jer za to nikad nije kasno.

PRIHVATI SVOJE EMOCIJE I OSTAVI PROŠLOST IZA SEBE

Svaka emocija koju ste ikada osetili je potpuno normalna. Ne bi trebalo da se potiskuje, jer ćemo tako u jednom momentu napraviti samo jako opasnu eksploziju, koja se može aktivirati bilo kad u budućnosti.

To je ono kada naiđete na kap koja će preliti čašu i kada skupljanjem događaja iz prošlosti ometate sebe i hendikepirate svoju budućnost.

Na ovaj način blokirate sva tri perioda na koje smo podelili život. Tako se nikada potpuno nećemo pronaći, ni u sadašnjosti, ni budućnosti – a za sve je kriva neraščišćena prošlost.

Zato, umesto da sada tragate za svojom prošlošću, izvedite sebe u šetnju i razmislite o uzroku svega toga. Razmislite šta to možete uraditi za sebe kako bi vaša prošlost napokon ostala iza vas.

TEKST: IVANA JOSIPOVIĆ

Ivana Josipović studira Psihologiju na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Radi kao vaspitač u predškolskoj ustanovi. U slobodno vreme voli da čita psihološke tekstove, da šeta u prirodi ili da trenira.