Lepote svakog tela na jednom mestu

Lepote svakog tela na jednom mestu

Svesni ili ne, od prastarog doba pa i danas, živimo u svetu u kome vladaju standardi lepote. Tokom vremena smenjivali su se trendovi, a svet mode i lepote postajao je sve okrutiji. Tokom jedne sezone u modi je bilo imati obline, a već sledeće devojke su razvijale poremećaje u ishrani u želji da budu preterano vitke. Danas, nakon mnogo vremena i uloženog truda naziru se promene i sve češće se susrećemo sa body positivity kampanjama. Naša tela su konačno postala važna.


 

 

RAZLIČITOST JE SJAJNA

Na modnim pistama pored dobro poznatog tradicionalnog tipa, sada srećemo i drugačije modele. Recimo plus size modele, devojke i momke nižeg rasta.  Takođe, osobe sa Daunovim sindromom ili one sa kožnim oboljenjima kao što je vitiligo, pa i transrodne osobe sto je slika i prilika raznolikosti društva.

 

 

 

Dok ovaj vid poistovećivanja kupaca sa modelima neki nazivaju pukom marketinškom taktikom brendova, mnogi misle da je ovo logičan sled razvoja društva i human korak koji proširuje vidike sveta mode.

 

 

 

Prilagođavajući se novom trendu raznolikosti u svetu mode moramo naučiti da volimo svoje telo baš onakvo kakvo jeste. U tome nam u velikoj meri može pomoći stilizovanje garderobe koja pristaje našem obliku tela. Naravno, ni jedna osoba nema potpuno isti oblik tela kao i vi. Međutim, mi ih okvirno možemo svesti pod četiri sledeća tipa.

 

 

 

PEŠČANI SAT

Većina ljudi teži da pilikom stilizovanja garderobe postigne upravo ovu proporcionalnu siluetu. Kod ovog oblika tela, širina ramena i kukova je identična dok je struk uži i upravo to je bitno očuvati i istaći. Preporučuju se jednostavni fitted krojevi koji prate liniju tela i monohromatski autfiti.

 

 

 

Strukirani i ne predugački topovi svih mogućih izreza, dok se kod donjih delova preporučuju komadi srednje dubine struka koji jasno definišu struk i bokove. Treba izbegavati sve oversized i baggy komade prenagalašenog printa.

 

 

 

PRAVOUGAONIK

Iako mnogi veruju da simetrija siluete peščanog sata najviše prija oku, mi smo mišljenja da svako treba istaći upravo one adute koji su njemu svojsveni. Stoga konstituciji tela koja sliči pravougaoniku, gde nema istaknutog struka, bokova ili ramena, već su sve dimenzije maltene iste, pogoduju oversized modeli.

 

 

 

Izgledaju podjednako dobro, bilo da ih stilizujete tako da samo prate prirodnu liniju vašeg tela. Možete i da ih koristite kako bi dodali volumen ramenima i bokovima, pritom ostavljajući otkriven stomak.

 

 

 

TROUGAO

Ako su vam ramena i gornji deo tela uži od kukova onda pripadate kategoriji trougla. Vaši kukovi su verovatno vaš najveći adut i trebate to istaći nošenjem viskoko strukiranih komada. Oni treba da prate obline kukova ili se eventualno malo šire u tom predelu. Uprkost trendovima izbegavajte nagomilavanje odeće u predelu struka, kao i niskostrukirane komade.

 

 

 

Ako ipak želite da stvorite iluziju i izjednačite proporcije gornjeg dela tela sa donjim, možete to uraditi ne samo baggy krojem i upadljivim dezenom, već jednostavno bilo kojim topom svelije boje. Poznato je da svetle boje šire, a tamne sužavaju.

 

 

 

OBRNUTI TROUGAO

Kao što mu samo ime kaže, obrnuti trougao je oblik koji je sušta suprotnost prethodno navedenom. Tako ćemo, shodno tome, i gorenavedena pravila obrnuti u potpunosti. Dakle, fokus kod stilizovanja ovakve građe je na isticanju gornjeg dela tela, stoga bi idealni bili topovi sa dekolteom koji se vezuju oko vrata ili dubokim izrezima koji će izdužiti figuru.

 

 

 

Za postizanje simetrije sada se baggy krojevi preporučuju prilikom odabira suknji ili trenitno jako modernih širokih pantalona sa faltama ili cargo pantalona sa džepovima.

 

 

 

U ZDRAVOM TELU, ZDRAV DUH

Pored ljubavi, svom telu moramo pružiti i poštovanje i negu. Veoma je važno brinuti o zdravlju svog tela i uma u doba Fotošopa i iskrivljene istine koja nam se svakodnevno plasira u medijima i na društvenim mrežama. Prihvatite sebe bez obzira na sve banalne standarde današnjice. Prihvatite svoje kilograme, celulit, bubuljice, akne, bore, sede vlasi i sve ostale nesavršenosti.

 

 

 

Brinite o sebi u svakom smislu te reči, radite ono što volite, konzumirajte ono što volite i smejte se. Uz što više smeha u okruženju koje vas ispunjava, shvatićete da je iskonska lepota ne samo u vama već i svuda oko vas. I da, lepo je živeti.

 

 

 

TEKST: SMILJANA VASKOVIĆ

Smiljana Vasković je studentkinja druge godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Obožava pisane medije, a posebno teme koje se tiču mode i lifestyle-a. Inspiriše je iskonska lepota koju pronalazi u svemu i svakome.