Da li crtanje oslobađa od stresa?

Da li crtanje oslobađa od stresa?

Danas, kada je internet zavladao svetom, mladi ne ispuštaju telefone iz ruku a pažnju im zaokupiraju društvene mreže, znatno se povećao nivo stresa kao i anksioznosti među njima. Beg iz takvih situacija mladi uglavnom traže tako što neumorno lutanju po internetu i tako upadaju u začarani krug. Razne studije su dokazale da se stresne situacije mogu mnogo lakše prevazići ukoliko umesto telefona u ruke uzmemo običnu olovku i papir.

 


 

CRTANJEM PROTIV STRESA

Ne morate biti umetnik da biste stvarali umetnost. Razne studije su pokazale kako stvaranje neke vrste umetnosti, znatno utiče na raspoloženje. Crtanjem usmeravamo svoju pažnju na oblike i boje koje prenosimo na papir. Vraćamo sami sebe u sadašnji trenutak pa tako smanjujemo osećaj stresa i anksioznosti.

 

 

ISTRAŽIVANJE

Odrađeno je istraživanje kako bi se dokazao uticaj stvaranja umetnosti na psihu. Učestvovalo je pedesetoro ispitanika straijih od 30 godina. Pre početka rečeno im je da napišu trenutnih deset najvećih briga, da bi im se na taj način stvorio blagi stres i loše raspoloženje. Jedna grupa ispitanika dobila je papire i razne boje kao i 20 minuta za kreiranje umetnosti, dok je druga grupa dobila gomilu umetničkih dela koje su trebali razvrstati na određeni način.

 

 

Iako su obe grupe radile aktivnosti koje su imale veze sa umetnošću, samo jedna grupa je učestvovala u stvaranju. Nakon završetka zadataka ustanovljeno je da je grupa koja je stvarala umetnost doživela znatno veće smanjenje stresa i anksioznosti u odnosu na drugu grupu.

 

 

Ne morate da znate da crtate da biste ovo pokušal. Postoji više tehnika crtanja koje možete pokušati a za koje vam ne treba ni malo telenta. Možete da crtate krivudave linije različitih dužina i oblika, neobične i nepravilne oblike, mandale ili šta god vam padne na pamet.

 

 

CRTANJE KAO TERAPIJA

Psiholog Karl Gustav Jang preporučio je crtanje i bojenje mandala kao vid terapije smatrajući da usmeravanje pažnje na crtanje ili bojenje zanimljivih oblika i simbola, njegovim pacijentima pomaže da se smire, raščiste misli i bolje razumeju svoje emocije. Nije vam potreban talenat da biste se upustili u ovu kreativnu avanturu. Dovoljno vam je desetak minuta u danu, jedan list papira i poneka bojica ili olovka. Možete da pokušate sami da kreirate svoje mandale ili pak kupite bojanke za odrasle sa već gotovim mandalama koje treba da obojite.

 

 

Još jedno istraživanje slično prethodnom sprovedeno je sa 36 ispitanika koji pate od PTSP-a, odnosno posttraumatskog stresnog poremećaja. Podeljeni su u dve grupe. Prva grupa dobila je zadatak da tri dana za redom crta mandale po 20 minuta, dok je druga grupa za isto vreme crtala predmet po izboru. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su crtali mandale tokom jednomesečnog praćenja, smanjili simptome traume u većoj meri od druge grupe ispitanika koja je crtala predmet.

 

 

Različite tehnike crtanja mogu drugačije uticati na pojedinca. Ovim putem vas ohrabrujemo da, ukoliko već niste, isprobate neku od pomenutih metoda, zabavite se ali i oslobodite stresa i lošeg raspoloženja.

 

TEKST: TEODORA JOVANOVIĆ

Teodora Jovanović je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Večiti optimista i sanjar, zaljubljenik u umetnost i psihologiju. Inspirišu je ljudi koji biraju da budu srećni