Beograd – grad koji vredi posetiti

Beograd – grad koji vredi posetiti

Beograd, glavni grad Srbije, prepun je istorije, uspomena i događaja koji su se desili na mestima koja su kasnije postala obeležja ovog grada. Geografska pozicija, zamršena prošlost, ali i duga istorija, predstavljaju garanciju da Beograd ima šta da ponudi turistima i posetiocima.

 


KALEMEGDAN

Kalegemegdan je jedno od glavnih obeležja Beograda. U ovom komplesku smešteni su Prirodnjački i Vojni muzej, paviljon Cvijeta Zuzorić i zoološki vrt. Tu se nalazi i crkva Ružica, koja predstavlja najstariju beogradsku crkvu. Za turiste je tu i Rimski bunar, jedan od šest podzemnih objekata. Izgrađen je u 18. veku za vodosnabdevanje austrijske vojske. Dubok je pedeset jedan  metar, a dno je na nižem nivou od dna reke Save. U Gornjem gradu  smešten je vojni muzej koji ima izloženo teško naoružanje – topove, tenkove iz Drugog svetskog rata, brodsko artiljerijsko oružje i drugo. Na samim zidinama nalazi se i spomenik Pobednik, još jedan od simbola grada.

 

 

 

KOŠUTNJAK

Košutnjak je, takođe, mesto koje vredi posetiti. Naziv je nastao zbog košuta kojih je bilo na tom mestu. Nekada je predstavljalo dvorsko lovište, ali je poznato i kao mesto atentata na kneza Mihaila Obrenovića– Košutnjak danas predstavlja park-šumu i izletište koje je veoma posećeno. Čine ga Pionirski i Filmski grad. Na Košutnjaku se nalazi i trim staza sa spravama za vežbanje, izvor Hajdučka česma, a sama šuma je zaštićena kao spomenik prirode.

 

 

 

AVALA

Avala, zaštićeno prirodno dobro, predstavlja dom za šеststo biljnih vrsta.  Spada u red niskih planina sa vrhom na petsto jedanaest metara nadmorske visine. Na tom vrhu je izgrađen Spomenik Neznanom junaku, delo skulptora Ivana Meštrovića. Zaštitni znak Avale je Avalski toranj, koji je jedna od najposećenijih atrakcija Beograda.

 

 

 

ADA CIGANLIJA

Najpopularnija letnja lokacija u Beogradu je Ada Ciganlija, koja je poznata i kao beogradsko more. Na njoj se okupi više od sto hiljada posetilaca godišnje, koji dan provedu na plažama, u kupanju ili bavljenju smnogim sportskim aktivnostima koje se nalaze u turističkoj ponudi. Na Adi Ciganliji  nalazi se i mnogo kafića, restorana i diskoteka.

 

 

 

SAVSKI KEJ

Savski kej je jedno od posećenijih šetališta Beograda. Nalazi se na levoj obali reke Save. Čamcima se sa savskog keja može stići do Ade Međice i Ade Ciganlije. Na savskom keju se nalazi veliki broj splavova, dečije pozorište Teatar na Savi, ali se  održava i manifestacija Novobeogradsko leto.

 

 

BELI DVOR

Beli dvor je još jedno mesto koje vredi posetiti. Izgrađen je na najvišem brežuljku Dedinja, 1930. godina prošlog veka.  Koristili su ga članovi dinastije Karađorđević, a nakon Drugog svetskog rata  u njemu su se održavale mnoge svečanosti. Danas ga ponovo koristi porodica Karađorđević, a objekat je u vlasništvu Republike Srbije.

 

 

 

NARODNI MUZEJ

Narodni muzej jedna je od najstarijih ustanova ove vrste u našoj zemlji. Smešten je u centru Beograda, na Trgu Republike. U sastavu Narodnog muzeja su i Vukov i Dositejev, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića i Galerija fresaka.

 

 

 

KONAK KNEGINJE LJUBICE

U spomenike kulture, spada Konak kneginje Ljubice. Izgrađen je po nalogu Miloša Obrenovića 1830. godine. U to vreme  bio je  moderan objekat, s obzirom da je imao arhitektonske detalje kojih  u Srbiji do tada nije bilo. U Konaku se nalazila Prva beogradska gimnazija, kasnije Muzej savremene umetnosti, a i deo Patrijaršije. Danas Konak pripada Muzeju grada Beograda i adaptiran je za postavku u muzeju.

 

 

 

HRAM SVETOG SAVE

Najveći, ali i najznačniji simbol Beograda je Hram Svetog Save. Predstavlja najveći pravoslavni hram na Balkanu. Nalazi se na Vračaru, visok je više od osamdeset metara, u njega staje i do deset hiljada ljudi. Hram je podignut na mestu za koje se misli da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti svetog Save. Nedaleko od hrama  nalazi se i parohijski dom.

 

 

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.