Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Prednosti sveže ceđenih sokova

Prednosti sveže ceđenih sokova

Prirodni ceđeni sokovi su piće koje bi trebalo što više konzumirati s obzirom na činjenicu koliko prednosti imaju u odnosu na sokove koje kupujemo u prodavnicama. Zašto su tako posebni i šta ih čini pogodnim za naš organizam?


 

 

MEŠANJEM UKUSA DO ZDRAVOG NAPITKA

Kao što znate, kupovni flaširani sokovi i sokovi u tetrapaku su prepuni šećera, aroma i veštačkih boja. Upravo iz tog razloga nisu dobri za organizam čoveka. Mnogo je zdravije da sami napravimo napitak od voća po svojoj želji. Uz zabavnu aktivnost, možemo uživati u mešanju ukusa i prepustiti se mašti. Jabuke, citrusno voće, kao na primer limun, pomorandže, grejpfrut, ali i breskve, lubenica, đumbir. Pored ovoga veoma su zdravi i sokovi napravljeni od povrća, celera, krastavca, šargarepe ili cvekle. Možemo se igrati sa ukusima i praviti ceđene napitke u kojima ćemo uživati bez griže savesti.

 

 

 

EFEKAT NA RAST I RAZVOJ

Svako voće i povrće koje smo nabrojali je posebno značajno za sebe i sadrži veliki broj vitamina i minerala, koji su veoma važni u izgradnji imuniteta i očuvanju zdravlja. Preporučuje se da ga deca i trudnice naročito piju zbog efekta koji imaju na rast i razvoj.

 

 

UTICAJ NA ORGANIZAM

Prirodno ceđeni sokovi mogu uticati na organizam na različite načine. Možete sebi  napraviti detoks napitak kada osetite da je to organizmu potrebno. Takođe, jako su značajni za pravilan rad vitalnih organa i očuvanje krvnog pritiska. Za to su posebno važne voćkice poput borovnice, brusnica, aronije, jer sadrže u sebi dosta gvožđa.

 

 

 

MNOŠTVO KORISNIH ULOGA

Ceđeni sokovi su dobri kada dođe do prehlade, ali i kao preventiva protiv mnogih bolesti. Takođe imaju i hranljivu vrednost, pa ga možete  koristiti kao i deo svoje dijete, jer pomažu u sagorevanju masti. Čaj koji možete napraviti od đumbira sa isceđenim limunom može poslužiti čak kao i lek. Zapravo, mnogi ceđeni sokovi pomažu kod stresa, glavobolje, ali daju vam i energije.

 

 

ODLIČAN POČETAK DANA

Preporuka je da što pre uvedete ceđene sokove u vaš dnevni raspored, najbolje u jutarnjim satima, kako bi vaš organizam na pravi način mogao da započne dan. Najbolje je da se pripremljeni sok popije odmah kada se napravi, jer su tada materije koje se nalaze u njemu najsvežije i tako obavljaju svoju ulogu na pravi način.

 

 

 

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.