Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Najukusnija domaća granola – recept
Brzi i ukusni recepti za doručak

Najukusnija domaća granola – recept

Granola je izbalansiran obrok, sačinjen od žitarica, koštunjavog voća, suvog voća i prirodnog zaslađivača. Idealna je kao doručak ili užina, uz mleko po izboru, jogurt ili sveže voće. Isprobali smo za vas recept za verovatno najukusniju domaću granolu.


BEZGLUTENSKA I VEGANSKA BAZA ZA OBROK

Najveća prednost domaće granole je ta što ste potpuno sigurni u kvalitet sastojaka. Dobićete obrok bez veštačkih aroma, konzervanasa i zaslađivača.

Uvek se možete odlučiti za prirodne sastojke na biljnoj bazi, bez laktoze i sa naznakom bez glutena.

 

ODLAGANJE I ČUVANJE SVEŽINE

Za odlaganje i čuvanje svežine domaće granole, najbolje se pokazala velika staklena tegla sa hermetičkim poklopcem. Čuva se na sobnoj temperaturi do mesec dana (ako je ne smažete ranije), uz povremeno mešanje u tegli.

Za spremanje vam je potrebno nekih desetak minuta i oko dvadeset minuta pečenja u rerni. Ukoliko ste na sirovoj ishrani, postupak pripreme je isti, s tim da se u tom slučaju granola ne peče već suši.

 

KOJI SU SASTOJCI POTREBNI?

200 grama prirodnog meda

 malo soli

štapić vanile

300 grama ovsenih pahuljica

75 grama sirovih golica
 

70 grama sirovih iseckanih badema

 70 grama sirovih iseckanih indijskih oraha
 

75 grama sirovog semena suncokreta
 

60 grama lanenog semena

 50 grama suvog grožđa
 

60 grama suvih brusnica

 100 grama ekspandiranog pirinča (po želji)

 

PRIPREMA

U dubokoj činiji pomešajte ovsene pahuljice, laneno seme, bademe, indijske orahe, suncokret i golice, a po želji i ekspandirani pirinač. Zatim, ugrejte med sa vanilom i malo soli.

Time prelijte smesu sa pahuljicama, a potom sve dobro umešajte sve dok se med ne raspodeli po celoj smesi. U pleh prekriven pek papirom, prespite i razvucite granolu na tanak sloj.

Ukoliko je potrebno, razdvojite u dve ture. Granolu pecite na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Povremeno promešajte kako ne bi zagorela.

Ukoliko se hranite sirovom ishranom, granolu sušite u rerni na 40 stepeni, 5 do 6 sati. Izvadite iz rerne, promešajte i dodajte suvo voće.

Ohlađenu granolu čuvajte u tegli sa hermetičkim poklopcem, na sobnoj temperaturi do mesec dana.

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.