Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Trening i ishrana kao dobitna kombinacija
Trening i ishrana kao dobitna kombinacija

Trening i ishrana kao dobitna kombinacija

Zdrava ishrana i aktivan način života su u poslednje vreme aktuelne teme. Često se postavlja pitanje šta daje bolje rezultate, trening ili adekvatna ishrana? Odgovor na to pitanje može biti samo jedan – oba. U zabludi je onaj ko misli da samo naporan trening utiče na izgled i zdravlje našeg tela. Istina je da jedno ne sme da isključuje drugo. Nije dovoljno samo trenirati, već treba dodatno posvetiti pažnju i pravilnoj ishrani.


ZNAČAJ TRENINGA

O značaju treninga se danas sve više govori. Ljudi postaju svesniji njegovog uticaja na zdravlje i dobrobit celokupnog organizma. Čak i Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 150 minuta fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou, za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Dakle, bilo koja vrsta treninga tri puta nedeljno po 50 minuta je dovoljna. To je zaista minimalno vremena koje možemo izdvojiti za sebe i svoje zdravlje, a pritom značaj tih 150 minuta je ogroman.

LEK ZA MNOGE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Osim što pomaže da smanjimo telesnu težinu i budemo u kondiciji, vežbanje smanjuje i rizik za nastanak mnogih bolesti. Redovno vežbanje smanjuje krvni pritisak, nivo holesterola, rizik od šloga, šećerne bolesti i pomaže kod nesanice. Dakle, može se zaključiti da je vežbanje lek za skoro sve zdravstvene probleme.

ZNAČAJ ISHRANE

Međutim, nijedan trening nema efekta ukoliko se hranimo nezdravo. Ako vežbamo, a pritom se hranimo nezdravo, ne postoji način da postignemo željenu težinu i formu. Zato je od presudnog značaja da počnemo sa zdravom ishranom istovremeno kada u svoj život uvedemo i fizičke aktivnosti.

NEZDRAVA ISHRANA – UZROK MNOGIH BOLESTI

Ishrana je veoma važna za rast i razvoj svakog organizma. Nažalost, današnju ishranu karakterišu nepravilni i nezdravi obroci koji donose više štete nego koristi. Takva ishrana je faktor rizika za nastanak različitih oboljenja.

ŽELJENI REZULTATI I DOBRO ZDRAVLJE

Prelaskom sa nezdrave na pravilnu i uravnoteženu ishranu, i uz redovno vežbanje, rezultati neće biti izostavljeni. Redovno sprovođenje treninga uz dobar program ishrane najbolji je način da postignemo rezultate koje želimo, a da istovremeno čuvamo svoje zdravlje. Ne samo da ćemo izgledati bolje, već ćemo se tako i osećati. Ne govori se bez razloga da je u zdravom telu i zdrav duh!

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.