Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Da li ste čuli za Bum festival?
Da li ste čuli za Bum festival?

Da li ste čuli za Bum festival?

Vecina savremenih festivala posvećena je muzici, kao grani umetnosti, naročito popularnoj među mladima danas. Brojni festivali elektronske muzike iz godine u godinu privlače sve veći broj posetilaca najrazličitijih starosnih grupa. Međutim, posebno je važno izdvojiti Bum festival u Portugalu. Reč je o festivalu koji se održava u magičnom Lisabonu, za koji slobodno možemo reći da se razvija u korak sa vremenom.


KAKO JE NASTAO BUM FESTIVAL?

Bum festival nastao je 1997. godine u portugalskoj prestonici, gde se održava svake druge godine. Pored kvalitetnih zvukova trens muzike, svojim programom obezbeđuje uzbudljiv sadržaj i za ljubitelje vizuelnih umetnosti. Započevši kao festival trens muzike, sa samo dve bine, ovaj festival sada broji čak pet različitih bina:

1. Dance Temple (psihodelična i klasična trens muzika)

2. Alchemy Circle (eksperimentalni podžanrovi trensa)

3. Secret Fire (performansi uživo i tradicionalna svetska muzika)

4. Ambient Source (opuštajuća muzika)

5. Funky Beach (EDM, poznatija kao dens muzika)

TRENS MUZIKA

Predstavlja vrstu elektronske muzike. Nastaje kao kombinacija tehno i haus muzike, na prelazu osamdesetih i devedesetih godina 20. veka u Frankfurtu. Ovu muziku karakterišu brzi ritmovi, sa 130 do 160 tzv. be-pe-em-ova (beats per minute). Te brze ritmove prate i nagle promene glasnoće i prekida sintisajzerskih tonova koji se učestalo ponavljaju.

BOGAT ZABAVNI PROGRAM

Za ljubitelje elektronskog zvuka, ovaj festival je idealna prilika. Pored atraktivnog muzičkog sadržaja posetioci imaju priliku da uživaju i u neuobičajenim aktivnostima koje ovaj festival nudi. Ulični performansi, plesni nastupi, različita predavanja i joga učionice, projekcije filmova i grupne meditacije, samo su neke od aktivnosti u kojima mogu uživati ukoliko se odluče da posete ovaj magični festival početkom avgusta meseca.

SPECIFIČNA ATMOSFERA U KOJOJ VLADA JEDINSTVO

U moru sponzorstava, reklama i korporativnih druženja, čini se da Bum festival zaista kreira specifičnu atmosferu primamljivu najrazličitijim društvenim grupama. Ova lisabonska manifestacija okuplja pojedince različitih uzrasta i nacija, inspirisanih umetnošću kao glavnim pokretačem da se odluče da budu deo bombastičnog iskustva. Sklad, mir, kreativnost, ljubav,
jedinstvo i alternativna kultura, samo su neki od pojmova za koje vezujemo ovaj nesvakidašnji festival.

PRAVILO: ISKLJUČITI TELEFON I PREPUSTITI SE UŽITKU

Takođe, jedna od preporuka organizatora festivala posetiocima jeste da, uslovno rečeno, zaborave na mobilne telefone. Da ignorišu sve elemente koji bi mogli uništiti trenutak užitka prilikom posete raznolikim festivalskim sadržajima. Još jedna zanimljivost koja zasigurno dokazuje da savremeni festivali zaista idu u korak sa vremenom, jeste samoodrživost festivala.

DOMINANTNE RAZNE EKOLOŠKE AKTIVNOSTI

Početkom 2000-ih godina, Bum festival je održao svoje ekološke projekte. Organizatori festivala su kreirali brojne aktivnosti koje idu u prilog tome. Korišćenje obnovljivih izvora energije, obezbeđivanje sredstava za čišćenje ili prenosive pepeljare, samo su neke od ekoloških aktivnosti koje festival podržava.

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.