Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta nam to Lisabon nudi?
Šta nam to Lisabon nudi?

Šta nam to Lisabon nudi?

Bogat istorijom, kulturom, dobrom muzikom i hranom, Lisabon je oduvek privlačio pažnju. Ukoliko tragate za gradom u koji ćete se zaljubiti, računajte da ste ga pronašli! Jedan od najstarijih evropskih gradova ukrašće vam srce i poželećete da možete da ga doživite opet kao prvi put.


UNIŠTENJE I PONOVNO RAĐANJE

Sredinom XVIII veka ovaj grad zadesio je zemljotres praćen požarima i cunamijem. Nešto ovako bilo je nezamislivo, ali, pored svih poteškoća tadašnje ruševine postale su impozantne građevine. Delovi nekih crkava ostali su autentični, kao sećanje na taj događaj i podsećanje na to koliko je sve prolazno. Ono kako Lisabon danas izgleda posledica je ogromne inicijative da se ovaj grad oživi, no mislimo da je on zapravo bio živ sve vreme jer je dušu nekog mesta teško uništiti.

NACIONALNI MUZEJ AZULEJO

Šarene pločice koje krase mnoge lisabonske fasade su definitivo nešto po čemu je ovaj grad prepoznatljiv. Upravo te pločice zovu se azulejo i jedan su od simbola Portugala. Ovaj muzej dobio je status nacionalnog onog momento kada je njegova kolekcija postala najveća kolekcija keramičkih predmeta na svetu.

Dakle, pored pločica možete videti razne predmete od porcelana kao i kapele i crkve koji su delovi stalne postavke. Promena izgleda pločica ispraćena od XV veka pa sve do danas daje nam jasnu sliku o promenama koje su se dešavale u Portugalu.Umetnost nam sve otkriva!

TRAMVAJ 28

Čuvenim žutim tramvajem provozaćete se kroz neke od najlepših delova grada: Graca, Baixa, Bairro Alto i Alfama. Ovo prevozno sredstvo karakteristično je za Lisabon, poput žutih taksija u Njujorku. Doduše, veoma su stari, al sa sobom nosi dušu jednog vremena koje je možda i stalo. Možda poželite da vreme zapravo stane dok se vozite ovim tramvajem, da ti trenuci traju još duže i da uživate što više.

PASTEIS DE NATA

Originalni recept za ovu poznatu portugalsku poslasticu znaju samo tri osobe. U pekari koja je ovaj recept kupila od monaha već generacijama se čuva ova velika tajna. Zvuči nemoguće, ali je istina. Postoje razne varijacije na ovu hrskavu korpicu od lisnatog testa, punjenu vanilin kremom sa dodatkom limunovog soka i malo cimeta, međutim nijedna nije toliko ukusna kao ona koju možete pojesti u Fabrici de pašteiš de Belem. Ovo je slatkiš koji prosto morate probati ukoliko posetite Lisabon.

Izgubite se u lepoti i čistoći duše ovog grada. Uživajte u šetnjama, ulicama, predivnim šarenim fasadama i očaravajućim spomenicima. Doživite ga kao svoj dom i pustite ga da vam se uvučepod kožu. Mada, verujte, uradiće on to i bez da mu to dozvolite. Lisabon je zaista nešto posebno!

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.