Zvoncare – stari ili novi trend?

Zvoncare – stari ili novi trend?

Poznato je da su se krojevi i modeli pantalona menjali u skladu sa trendovima. Međutim, nije isključeno da se neki modeli kroz vreme  vrate u život i ponovo postanu aktuelni. Upravo je takav slučaj sa zvoncarama.

 


RANIJI MODELI

Zvonaste pantalone prvobitno su predstavljale  funkcionalni dizajn, koji su nosili ribari ili radnici na palubama u 17. veku. Zbog širokih nogavica, one su omogućavale ribarima da ih namotaju do kolena kako ih ne bi nakvasili dok hvataju ribu, a radnicima na palubi je to koristilo kada bi čistili palubu.

 

 

 

PREKRETNICE U MODNOJ INDUSTRIJI ZVONCARA

Šezdesetih godina prošlog veka, teksas zvoncare  su postale ultimativni modni hit za muškarce i žene u Londonu. Zatim su se naglo proširile na Severnu Ameriku i ostatak Evrope. Obično su se nosile uz klompe, čizme ili kubanske cipele sa petom.

 

 

 Tokom sedamdesetih godina, ove pantalone  ponovo su oživele kada su ih Soni i Šer nosili u svojoj popularnoj televizijskoj emisiji. Poput klasične siluete, koja je napravljena od pamuka, teksasa ili satena, one su imale otvor na donjem delu nogavica. Nakon uspeha pank roka, krajem sedamdesetih godina, zvoncare su bile zamenjene pantalonama pripijenim uz telo.

 

 

KRAJ DEVEDESETIH GODINA I POČETAK NOVOG VEKA

Kako su se devedesete godine prošlog veka privodile kraju i kako je civilizacija stupala u novi vek, tako su i zvoncare bile sve prisutnije. Tadašnje zvoncare su bile šire i od krojeva čizama, sa plitkim strukom, te je takozvani stil čizama dominirao sve do 2006. godine, kada je polako postao senka uskih farmerica.

 

 

 

ZVONCARE DANAS

Široke Mamma Mia zvoncare su na modna vrata zakucale 2021. godine, uz pomoć javnih ličnosti koje su ih nosile. Danas su jedan od vodećih modnih trendova i ne planiraju  da u skorije vreme oslobode svoje mesto.

 

 

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.