Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Zdrave bezglutenske krofne bez šećera
Zdrave bezglutenske krofne bez šećera

Zdrave bezglutenske krofne bez šećera

Zdrava ishrana je sve popularnija i to sa razlogom. Neko ima intoleranciju na gluten, celijakiju ili samo izbegava da unosi ovaj biljni protein. Nekome šećer šteti i znamo koliko nekada može da bude teško da se hranite onako kako biste voleli. Iako na našem tržištu postoji sve više gotovih slatkih i slanih proizvoda koji ne sadrže gluten ili beli rafinisani šećer. Možete ih peći u silikonskim kalupima, modlama, ili ručno praviti oblik koji vam se dopada. Zdrave krofne stižu u nastavku teksta!


 

SASTOJCI

Za testo:

dve šolje mešavine bezglutenskog brašna (možete ga nabaviti u DM drogerijama)
jedn šolja bademovog mleka
tri četvrtine šolje jogurta
tri četvrtine šolje zaslađivača po ukusu (stevia, med, kokosov šećer)
dva jaja
dve kašičice sode bikarbone
jedna kašičica soli
dve kašike rastopljenog kokosovog ulja
jedan vanilin ekstrakt

 

 

Za čokoladni fil/preliv:

 

dvanaest svežih urmi
dve kašike kakaa
dve kašike kikiriki putera
Pola šolje bademovog mleka

 

 

 

POSTUPAK PRIPREME TESTA

Uključite rernu na dvesta dvadeset stepeni. Ukoliko krofnice stavljate u silikonski kalup podmažite ih kokosovim uljem. U sluаčaju da ih  pravite van kalupa, iskoristite pek-papir. U dubljoj činiji izmešajte sve suve sastojke. U drugoj najpre umutite jaja,  zatim dodajte mleko, jogurt, kokosovo ulje i vanilin ekstrakt. Zatim umešajte sve sastojke zajedno. Procenite koliko ćete testa upotrebiti u odnosu na to da li koristite modle ili ne. Dve kašike u jednu modlu su taman, jer testo lepo naraste.

 

 

 

POSTUPAK PRIPREME FILA/PRELIVA

Urme potopite u vrelu vodu na oko deset minuta, dok se ne odvoje od ljuske.Nakon toga, izvadite i bacite košpe, a mesnati deo voćke stavite u blender. Zatim nalijte mleko, kakao, kikiriki puter i sve zajedno izblendajte dok se ne dobije smesa za preliv. Po želji dodajte mleka, ukoliko vam se gustina ne dopada. Prebacite u manju šerpu i zagrejte na tihoj vatri. Kada su krofne gotove (porumene i porastu) umočite ih ili punite zdravom čoko smesom. Kao dekoraciju dodajte bananu, kikiriki puter, orahe, lešnike ili drugo voće po želji. Uživajte u zdravom slatkišu iz sopstvene kuhinje!

 

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.