Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Destinacija decembra – Subotica

Destinacija decembra – Subotica

Ako ste ljubitelj arhitekture, istorije, fotografije i prirode, Subotica je pravi grad za vas. Locirana na samom severu Srbije, neće vas nikako razočarati. 


SUBOTICA KAO MESTO DOBRE KUHINJE I PRIJATNIH LJUDI

Nalazi se između Dunava i Tise, odlično je povezana sa Evropskim gradovima i u njoj su službeni jezici, pored srpskog jezika, hrvatski i mađarski. Subotica je poznata po dobroj hrani, kvalitetnom vinu, opuštenom načinu života i prelepoj prirodi za odmor. Takođe je poznata po svojim festivalima, koncertima, kulturnim dešavanjima koji se održavaju tokom cele godine, a najpoznatiji je svakako Filmski festival na Paliću.

 

 

 

SKRIVENI KUTCI

Kada krenete da šetate centrom Subotice, naići ćete na prelepu prirodu, fontane i zdanja koja ostavljaju snažan utisak. Ovaj grad ima nekoliko arhitektonskih simbola izgrađenih u stilu secesije.

 

 

Gradska kuća dominira centrom, najveća je, a po mnogima i najlepša građevina u Subotici sa čijeg tornja visine 45 metara, do kog vodi 260 stepenika,  može da se vidi cela Vojvodina. Malo dalje od centra, nalazi se Sinagoga u Subotici, koja se smatra drugom najvećom u Evropi i sagrađena je 1902. godine. Za ovo velelepno zdanje, veruje se da je jedna od najlepših sinagoga, jer njeni detalji ostavljaju bez daha svakog posetioca.

 

 

Rajhlova palata se nalazi preko puta železničke stanice i nju je 1904. godine izgradio Ferenc Rajhl kao svoju porodičnu palatu u koju je uložio svu svoju veštinu i bogastvo. Ova građevina danas predstavlja spomenik kulture od velikog značaja i u njoj se, od šezdesetih godina prošlog, veka nalazi Galerija savremene umetnosti u kojoj se održavaju najreprezentativnije izložbe u gradu.

 

 

U centru se još mogu videti i Gradska biblioteka i Narodno pozorište koje je skoro renovirano i u njemu se održavaju predstave nekoliko puta mesečno.

 

 

Ako želite da napravite pauzu i isprobate kuhinju Subotice, svakako vredi posetiti kafić Vremeplov i uživati u nekom od prelepih kolača koje imaju u ponudi, ili u restoran Stara picerija i isprobati neki od njihovih specijaliteta.

 

 

 

PALIĆ – DRAGULJ VOJVODINE

Na samo 15–20 minuta vožnje od Subotice se nalazi jezero Palić, koje predstavlja savršen beg u prirodu. Ovo je najveće prirodno jezero u Srbiji koje predstavlja oazu u kojoj možete da se kupate, vozite bicikl, uživate u uređenom šetalištu Velikog parka kao i da vidite izvanredne objekte sa početka 20. veka (Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand i Muzički paviljon).  Tokom leta, možete iskoristiti priliku i uživati u vožnji brodićem po jezeru i biti svedok jednom od najlepših zalazaka sunca u ovim krajevima.

 

 

 

TEKST: MILICA MILOVIĆ

Milica Milović je studentkinja Bibliotekarstva i informatike na Filološkom fakuletu u Beogradu. Voli ples, knjige, filmove, putovanja i fotografiju. Želja joj je da obiđe ceo svet i jednog dana da živi u Barseloni.