Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Heraklit i njegova čuvena misao ,,sve teče”
Heraklit i njegova čuvena misao ,, Sve teče”

Heraklit i njegova čuvena misao ,,sve teče”

,,Sve teče, sve se menja.” Fraza koja povezuje, a istovremeno razdvaja različite periode života i sa njima životne stavove, faze, potrebe i prohteve. Putuje kroz epohe i svedoči revolucijama koje same po sebi predstavljaju želju za promenama. Ova sintagma prati trendove, ali se neretko priseti i onih naizgled prevaziđenih, ponovno ih oživljava dajući im novu vrednost. Ona u skladu sa svojim značenjem protiče i biva prisutna čak i u najbezazlenijoj promeni potvrđujući istinitost svoje suštine, ostavši pritom nepromenjena. Nju je izgovorio Heraklit.

 


 

UNIVERZALNA ISTINA

Izreka izgovorena u doba Antičke Grčke od strane čuvenog filozofa Heraklita, čija su se dubokoumna promišljanja o svetu zasnivala na večitom sukobu suprotnosti, postala je konstantna, univerzalna istina o svemu što nas okružuje. Heraklit je često kritikovao svoje savremenike zbog preke naravi i zavisti koja je bila prisutna među njima, a zavist sama po sebi predstavlja skup negativnih emocija često zasnovanih na materijalizmu. Ta pojava se može staviti i u savremene okvire gde primećujemo njenu prisutnost u svom izvornom obliku. Iako je sve ono što je materijalno prolazne vrednosti, uništivo, potrošno i u jednom trenutku bezvredno – zavist prema materijalnom je beskonačna, beskrajna, što nas dovodi u dilemu i navodi na razmišljanje – Ukoliko je sve prolazno, šta je ono čemu treba težiti, a čega se treba odreći? Kako ne dopustiti da negativne promene budu uzrok negativnih emocija? I zašto je jačina emocija poput zavisti, pohlepe, besa i mržnje toliko snažna da uspeva da se održi među ljudima od samog nastanka sveta?

 

 

 

ŽIVI U TRENUTKU

Ljudi ponekad nisu svesni prolaznosti onoga što ih okružuje, onoga što im se dešava u životu, onoga što osećaju, pa i prolaznosti sopstvenog života. Često smo u prilici na čujemo frazu ,,Živi u trenutku” kao nečiji savet za srećan život ili životni moto, ali šta podrazumeva trenutak i koliko on zapravo traje? Ako trenutak podrazumeva vreme, on je apsolutno prolazna komponenta, ali ako trenutak pretvorimo u emociju koja odiše zadovoljstvom, srećom, prihvatanjem… ona postepenim nadograđivanjem prevazilazi jedan trenutak i povezuje niz momenata formirajući jedan stabilan osećaj duhovne harmonije i sklada.

 

 

 

SEĆANJE I MUDRE REČI

 

Prolaznost vremena, prolaznost ljudi, prolaznost stvari… sve to čini jedan život, a mnoštvo života doprinosi primetnosti te prolaznosti. Jer ,,sve teče” i život će proteći, a ono što ostaje je mudra reč, poneko sećanje i ono dobro što smo uspeli da probudimo u drugim ljudima.

 

TEKST: ADELINA SRETENOVIĆ

Adelina Sretenović je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu, uživa u analiziranju međuljudskih odnosa, upoređivanju različitih kultura i u savetovanju bliskih ljudi. Voli prirodu, umetnost, muziku i sve ono što budi stvaralačku kreativnost.