PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Mesta koja su inspirisala Diznijeve crtaće

Prelepi svetovi koji se nalaze u našim omiljenim Diznijevim crtaćima su delo mašte, ali čak su i oni ukorenjeni na lokacijama iz stvarnog života. Privlačnost takavih crtaća je neosporna. Njihove priče o herojima, zlikovcima i čudovištima, dvorcima i vilama, ponekad uparene sa epskim muzičkim numerama, očaravajuće su, oslikavajući živote i svetove čas intimno poznate, a ponekad kao iz sna.


USPAVANA LEPOTICA

Kraljevski zamak u Uspavanoj lepotici inspirisan je čuvenim zamkom Nojšvanštajn u Bavarskoj, Nemačka. Ovaj zamak podigao je Ludvig II od Bavarske 1892. godine kao lično utočište i odavanje počasti Rihardu Vagneru, njegovom omiljenom kompozitoru. Ludvig II, poznat kao Kralj Labud, bio je entuzijastični pokrovitelj umetnosti, ostavljajući prelepe građevine širom Bavarske.

LEPOTICA I ZVER

Mali seoski trg u bajci Lepotica i zver inspirisan je Alzasom, slikovitom regijom u severozapadnoj Francuskoj koja je tokom većeg dela evropske istorije bila politički Nemačka. Kao takav, ima mešavinu ove dve kulture, koje se mogu naći u imenima različitih lokacija, a posebno u prelepoj pastoralnoj arhitekturi regiona. Sa imenima likova kao što su Belle, Lumiere i Gaston, nije iznenađenje što se Lepota i zver odigrala u srcu Francuske.

MALA SIRENA

Zamak princa Erika u Maloj sireni inspirisan je Šato de Šilon na Ženevskom jezeru u Švajcarskoj. Zamak datira još iz Rimskog carstva kada je korišćen za čuvanje puta kroz Alpe. Ne samo da je od tada obnovljeni zamak sam po sebi prelep, već ga njegov položaj direktno na obali Ženevskog jezera čini savršenim okruženjem iz bajke.

FROZEN

Elzina ledena palata u Frozenu inspirisana je hotelom De Glace u gradu Kvebek, Kanada. Hotel je sezonska struktura koja se svake zime pojavljuje na periferiji grada Kvebek u Kanadi. Njegova arhitektura zapravo varira iz godine u godinu, ali njegova izvanredna priroda – činjenica da je izgrađen od cigli leda – učinila ga je savršenom inspiracijom za palatu u Frozen-u.

SNEŽANA I SEDAM PATULJAKA

Kraljičin zamak u Snežani i sedam patuljaka inspirisan je Alkazarom iz Segovije, zamkom koji se nalazi u centralnoj Španiji. Koristili su ga stotinama i stotinama godina razni španski monarsi sve dok ga nije teško oštetio požar 1862. godine. Stoji na litici na ušću dve reke, dajući joj oblik sličan pramcu broda.

PEPELJUGA

Pepeljugin zamak iz 1950-ih bio je veoma stilizovana verzija onoga što će kasnije postati kultna silueta kakva je danas u čarobnom kraljevstvu Volta Diznija. Čuvena palata, sa svojom svetlucavom fasadom od belog kamena, tamnoplavim tornjevima i prepoznatljivim bedemima, zapravo je hibrid različitih stilova koji se nalaze širom Evrope.

Kada su u pitanju Diznijevi crtaći, jedno je sigurno: svi su smešteni u prelepe svetove, svetove koji intrigiraju i decu i odrasle. Ono što mnogi ljudi možda ne znaju je da Diznijeve prelepe lokacije nisu potpuno imaginarne, jer većina njih može biti ukorenjena na mestima u stvarnom životu širom sveta.

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.

No Comments

Leave a Reply