Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako hladna voda utiče na organizam?

Kako hladna voda utiče na organizam?

Voda je jedna od fundamentalnih potrepština za ljudski život i osnova bez koje ljudi ne mogu da žive. Pijenje vode ima mnoge beneficije na naše telo i na naš organizam. Često u toplim letnjim danima jedva dočekamo da popijemo hladnu vodu i osvežimo se. Međutim, da li smo se zapitali kako naš organizam doživljava taj hladan talas vode?

 


 

Dobro je piti hladnu vodu, ukoliko želimo da smanjimo toplotu organizma. Nakon teškog fizičkog rada ili treninga organizmu će zaista prijati hladna voda koja će hidrirati organizam i dovesti temperaturu organizma na zadovoljavajući nivo.

 

 

 

HLADAN TUŠ

Pored benefita unošenja hladne vode u organizam, za organizam može biti dobro i tuširanje hladnom vodom. Tuširanje hladnom vodom par puta nedeljno dovodi do puštanja hormona sreće − endorfina i smanjenja simptoma depresije. Takođe, pozitivno utiče na poboljšanje i ubrzanje rada metabolizma.

 

 

 

Uspešna je metoda za gubljenja kojeg grama više. Tuširanje hladnom vodom sužava krvne sudove, pa je samim tim protok krvi brži što dovodi do poboljšanja cirkulacije. Osobe sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom mogu da imaju blagodeti od tuširanja hladnom vodom. Na osnovu istraživanja dokazano je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom postaju otpornije na prehlade i viruse, kao i da se manje razboljevaju. Dovodi i do opšte budnosti mozga, trezvenog razmišljanja i bržeg donošenja odluka.

 

 

 

NEGATIVNI EFEKTI HLADNE VODE PO ORGANIZAM

Naravno, gorenavedeni su pozitivni efekti hladne vode na organizam, što kao i sve drugo mora imati i negativnu stranu. Pijenje hladne vode može se odraziti negativno na digestivni sistem, kao i uticati na povećanje osećaja glavobolje. Zbog toga vam preporučujemo da ne konzumirate prevelike količine hladne vode i postepeno počnete da je koristite. Najvažnije, konsultujte se sa lekarom i pronađite šta najviše odgovara vašem telu i organizmu.

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i šetanje prirodom. Svaki slobodni trenutak se trudi da provodi sa prijateljima i porodicom. Voli da sluša muziku i obilazi festivale. Takođe, obožava da uči jezike i da upoznaje druge kulture, te priča tečno engleski jezik, a na nivou A2 govori nemački i španski jezik. U budućnosti želi da se usavršava na svakom polju.