Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Autofagija – dijeta ili zdrav način ishrane?

Autofagija – dijeta ili zdrav način ishrane?

Autofagija je fiziološki proces u kojem ćelije tela ,,čiste sve nepotrebne ili oštećene komponente. U bukvalnom prevodu autofagija znači jedenje samog sebe. 

 


 

ŠTA PREDSTAVLJA AUTOFAGIJA?

Autofagija je sposobnost zdrave ćelije u organizmu da reciklira otpad koji se nagomilava u njoj i njenom okruženju. Odnosno, kada naš organizam ne dobija hranu određeni deo vremena, energiju dobija jedući sebe, nakon čega počinje da izbacuje sve toksične i neželjene materije .

 

 

 

KАКО SE AUTOFAGIJA POKREĆE?

 Autofagiju može da izazove ograničenje unosa kalorija, post i vežbanje. Smanjenje od 10 do 40 posto ukupnog unosa kalorija, najjači je pokretač autofagije. Najbolji efekti autofagije se postižu kada se ne jede od 24 do 48 sati, ali mnogim ljudima je to izuzetno teško i lako odustaju. Najčešće je to period gladovanja u peripdu od 15 do 16 časova na dnevnom nivou. Ona se može sprovesti i kada se obroci smanje na dva dnevno, umesto dosadašnjih tri. U međuvremenu nema užine, možete da popijete čaj ili vodu.

 

 

 

AUTOFAGIJA I MRŠAVLJENJE

Autofagija uklanja i popravlja ćelije koje ne funkcionišu dobro, što čini metaboličke procese efikasnijim ali ne doprinosi direktno gubitku težine, zbog toga, ne treba je poistovećivati sa dijetom. Ukoliko postite ili vežbate da bi izazvali autofagiju, prirodno ćete izgubiti težinu kao rezultat toga. Morate znati da su ugljeni hidrati neophodna hranljiva materija i ne treba ih ograničavati na duži vremenski period.

 

 

 

 

POZITIVNE STRANE AUTOFAGIJE

 Autofagija čuva organizam od malignih oboljenja, podmlađuje organizam, čuva naš nervni sistem, pomaže u borbi sa dijabetesom, bori se protiv bakterija i virusa, pomaže u borbi sa srčanim bolestima… Autofagija nije za svakoga! Nekim ljudima ne ogovara ovakav način ishrane i ne osećaju se dobro. Deca mlađa od 18 godina i ljudi koji imaju težinu manju od normalne ne bi trebalo da budu na ovakvom režimu ishrane.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja.