Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Serija Beli lotus – hit ili promašaj?
Serija Beli lotus

Serija Beli lotus – hit ili promašaj?

Leto je tu i pravo je vreme da upadnete u letnje raspoloženje. Neki će verovatno ubrzo ići i na odmor, možda na letovanje ili očekivane vrućine provoditi u zamračenoj prostoriji kod kuće. Bilo da vas prži sunce na moru ili hladi klima u stanu – ako ste raspoloženi za seriju, evo jedne prave letnje, morske, zabavne, ali i satirične.


 

BELI LOTUS JE EKSKLUZIVA

Ovo je serija o bogatstvu, statusu, požudi i posledicama. Serija prati goste odmarališta Beli lotus, koje je naravno izmišljeno. Sve se odigrava u periodu od nedelju dana, a svakim danom otkriva se mračna strana naizgled perfektnih putnika, zaposlenih u samom hotelu, kao i meštana. Gosti su svi specifični na svoj način, te i na njihov boravak u ovom hotelu utiču njihove različite psihološke i socijalne disfunkcije. Radnja prve sezone odigrava se na Havajima, dok je druga smeštena na Siciliji.

 

 

MESTO RADNJE

Interesantno je da je prva sezona i snimana na Havajima, u luksuznom odmarališu Four Seasons Maui, u Wailea okrugu. Kako se druga sezona odigrava u Italiji, snimana je konkretno u Taormini, na Siciliji. Opet je to u Four Seasons hotelu, San Domenico palati. Razlika je, ipak, pored samog mesta radnje, i u tome što je prva sezona striktno vezana za hotel na ostrvu i njegovu obližnju plažu, dok se radnja u drugoj sezoni širi na ceo grad i obližnja mesta, pa tako u priču uključuje i širi spektar likova.

 

 

ANTOLOGIJSKA SERIJA

Beli lotus je američka TV serija, koju je Majk Vajt napravio za HBO platformu. Zamišljena je prvobitno kao mini-serija, sa samo šest epizoda. Premijeru je imala 11. jula 2021. godine, a uspeh koji je prva sezona doživela doveo je i do nastanka druge, koja ima epizodu više u odnosu na prethodnu. Time su je pretvorili u antologijsku seriju, pa u je u novembru prošle godine naručena i treća sezona.

 

 

 

LJUDI, OČIGLEDNO, VOLE OVO DA GLEDAJU

Serija se spretno kreće između drame i komedije, a tragediju prikazuje na najneobičnijim mestima. Na primer, u samom smeštanju radnje u luksuzno odmaralište, gde bi sve trebalo da funkcioniše na najbolji mogući način i gde bi svi gosti trebalo da uživaju u svemu što vole, bez ikakvih posledica. Sve što se u seriji dešava mnogima može izazvati osećaj neprijatnosti, ali i uznemirenosti. Svakako, u seriji se može uživati, mada ne baš na klasičan način.

 

 

 

DOBITNICA BROJNIH NAGRADA

Sudeći po tome da je Američki filmski institut proglasio Beli lotus za jedan od deset najboljih TV programa tokom 2021. i 2022. godine – rekli bismo da je serija popularna. Finale druge sezone uspelo je da podigne seriju na sedmo mesto top lista. Vredno pomena je i da je prva sezona bila najnagrađivanija serija na 74. dodeli Emi nagrada, za program u udarnom terminu. Beli lotus osvojio je tada ukupno 10 nagrada. Ipak, iako je naizgled svi preporučuju, ova serija može da bude i previše neprijatna ili čudna za gledanje, naročito za parove – po mišljenjima nekih kritičara.

 

 

 

ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE?

Kreatori serije Beli lotus su jednu tezu izvukli kao neosporivu – ljudi žele stvari od drugih i koriste svoju inteligenciju i moć (na kom god da su nivou) da to i dobiju. Među likovima nema nevinih, ni u jednoj sezoni. Ono što rade i posledice toga kreću se od sitnih, patetičnih, da vam ih samo bude žao, do velikih i užasnih, koji izazovu bes u vama. Serija pruža zabavu, ali i ogromnu dozu satire na jednom mestu. Obe sezone su interesantne i imaju uticajne zaplete. Ipak, Beli lotus nije serija tokom čijeg gledanja ćete previše nagađati dalji tok radnje.

 

 

 

 JASNO ODREĐEN FOKUS SVAKE SEZONE

Prva sezona fokusirala se više na kolonijalizam i imperijalizam, specifičnu dinamiku koja dolazi sa klasno podeljenim društvom. To nam je prikazano i kroz goste, ali i one koji rade u odmaralištu. Kako je kreator serije, Majk Vajt, pred stvaranje druge sezone nagovestio da bi buduće epizode mogle da istražuju pitanja seksualnog sadržaja, eksperimentisanja, ali i privilegije belaca, tako je to gledaocima i pružio. Druga sezona pooštrava svoj tematski fokus na sve stvari u vezi sa seksom. I to vrstu za kojom žudite, kakvu tolerišete, kakvu plaćate, kakvu koristite da dobijete ono što želite.

Mišljenja su podeljena po pitanju kvaliteta pisanja likova, ali ipak druga sezona, u svemu ostalom barem, nadmašuje prvu. Mračni, a komični preokreti Belog lotusa zavode, uspevaju da nasmeju, ali i nateraju nas da se zamislimo šta to gledamo. Koliko može da izgleda glupo, toliko je i genijalno.

 

 

 

I ŠTA DALJE?

Što se iščekivane treće sezone tiče, kažu da se može očekivati promena scenografije i ansambl novih likova. Antologijska serija će se, verujemo u velikom stilu, vratiti na male ekrane, sa novim brojem turista koji će se prijaviti u hotel Beli lotus, na još neotkrivenoj lokaciji.

Ako dosad niste pogledali ovo – za neke remek-delo, za druge promašaj veka – pravo je vreme.

 

 

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.