Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Asocijacije godišnjih doba
godišnja doba

Asocijacije godišnjih doba

Godišnja doba imaju mnogo veći značaj od same promene vremena i temperature, nastalih kada i sama planeta Zemlja. Predstavljajući prolaznost vremena, mnoge događaje i praznike vezujemo za godišnja doba. Svako od njih nosi posebnu čaroliju koja za sebe veže određenu emociju.


 

 

PEČAT ODREĐENOG PERIODA

Promena godišnjih doba nam zapravo pokazuje koliko vreme brzo prolazi, kao i da se uz njih i mi sami menjamo. Veoma često se dešava da nam godišnje doba ostavi određeni pečat, tako da svake godine kada opet počne taj period, vezujemo uspomene koja smo proživeli tog jednog proleća, leta, jeseni ili zime. Svaki od tih perioda je poseban i možemo ga posmatrati kao osobu sa potpuno različitim karakerom i crtama ličnosti.

 

 

 

SINONIM ZA BUĐENJE

Proleće je buđenje prirode, ljudi i života posle duge zime. Predstavlja oporavak od hladnog perioda uz rađanje novih ideja i planiranje ostatka godine. Početak ispijanja kafa na prolećnom suncu, uživanje u umerenoj temperaturi i spremanja za periode koji nam slede. Kao razdragano i veselo dete, dolazi da oboji naše okruženje i svima nacrta osmeh na lice.

 

 

ZALASCI SUNCA UZ OPUŠTENE MISLI

Leto je uživanje, korišćenje lepog vremena, i odmaranje uz prijatelje. Ovaj najtopliji period godine vezujemo za odlazak na more, pesak i slanu kožu i kosu. Ali isto tako i za opuštanje tokom vrelih dana i provod toplih noći. Neizostavni su i najlepši zalasci sunca i dočekivanje novih i lepših uz razgovore sa dragim ljudima. Dugo očekivana gospođica toplote je tu da nam ukaže da sav teret i poteškoće koje smo imali tokom godine, njenim dolaskom postaju nebitni i manje važni.

 

 

 

NOVI POČECI I PROMENE

Jesen je nostalgija, melanholija i prisećanje na lepe trenutke. Jesen su novi počeci. Bila to školska godina, upisivanje fakulteta, ili promena grada i nalaženje novog posla. Jesen je ispijanje šoljice čaja, uz hladnije vreme i opadanje lišća sa grana. Dama u braon i narandžastom odelu dolazi svake godine da nas podseti na prolaznost života i podstakne nas da idemo hrabrim korakom sa njim.

 

 

 

ASOCIJACIJA NA TOPLINU DOMA

Zima su emocije. Tada su nam osećanja pojačana, i ljubav i tuga dobijaju neku novu dimenziju. Prve pahulje nam najavljuju Novu godinu i većini omiljeni Božić. Zima je shvatanje da godine brzo prolaze i da bi trebalo uživati tokom cele godine i ispuniti svaki trenutak srećom i ljubavlju. Ovo je period kada donosimo odluke i učimo da brinemo o sebi. Ova ledena kraljica je asocijacija na božićni film sa porodicom na kauču u toploj dnevnoj sobi, pored sjajne jelke sa ukrasima uz sneg koji napolju veje. Idealno vreme za darežjivost i pokazivanje zahvalnosti.

 

 

 

LEKCIJE ČETIRI ČAROBNICE VREMENA

Svako godišnje doba nosi nešto u sebi, a to nešto nam pomaže da se svake godine razvijamo i otkrivamo više o sebi samima. Uči nas da shvatamo život sa manje briga i stresa i koliko god da nam je teško, uvek dolazi novi dan koji u nama budi neki naš osećaj sigurnosti. Baš ti osećaji koje vezujemo za četiri čarobnice vremena, uveravaju nas da svet nikada ne miruje i da je sreća najvažnije osećanje koje bi trebalo negovati. Jer, kada na kraju dana mirno sedimo uz zvuke cvrčka ili lišća, ili pak gledamo na belinu ili šarenilo sveta, shatamo da je sve prolazno i da na kraju dana ipak sve bude u redu.

 

 

 

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.