Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Značaj vode za zdravlje čoveka
Banje koje možemo da posetimo u Srbiji

Značaj vode za zdravlje čoveka

Pored činjenice da smo različitih uzrasta, boja, rasa, religija, etničkih i drugih karakteristika ljudskog sveta, svi mi imamo zajednički sastav bez kojeg ne bismo bili ništa od svega navedenog, pa ni živi. Ta karakteristika pripada njenom veličanstvu vodi. Ljudsko telo podrazumeva 50-70 litara vode, što je više od 60 procenata ukupnog sastava organizma. Čak je i sastav krvi skoro sasvim sačinjen od vode, čak 92 odsto, dok kod mozga broji čak 75 posto.


 

 

SASTAV I ZNAČAJ

Voda je sastavljena od molekula kiseonika i vodonika, što je čini neophodnom za ljudsko zdravlje i život uopšte, uprkos činjenici da ne sadrži hranljive materije. Ukoliko je ovo zbunjuće, evo i pojašnjenja. Voda učestvuje u izgradnji ćelija, detoksikaciji organizma, regulaciji temperature, održavanju metaboličkog sistema organizma. Takođe potpomaže održavanje elastičnosti i hidrataciji kože kao i podmazivanju zglobova. Prilikom varenja hrane, jedna je od najosnovnijih pomagača iako se ne preporučuje konzumiranje paralelno sa hranom. Bez vode, organizam može da preživi samo nekoliko dana.

 

 

 

UNOS VODE

Dnevna preporučena količina unosa varira od kilaže, međutim minimum potreban za redovne i neotežane procese u organizmu jeste od 3-5 litara. Telo otpušta vodu procesima poput znojenja, mokrenja, kijanja pa čak i disanja, stoga je izlišno podcrtavati koliko je neophodno unositi je često i redovno. Prilikom pojačanih fizičkih napora, stresa, sportskih i drugih aktivnosti koje zahtevaju aktivaciju mišića i tela, unos vode treba da bude veći nego u svakodnevnim okolmnostima. Kada organizam stari, javljaju se i pojave smanjenja hidriranosti stoga je i tada preporučeno da se koristi više tečnosti.

 

 

 

POSLEDICE NEDOVOLJNOG KONZUMIRANJA

Postoji deo vode koji organizam dobija putem namirnica, ali je važno osvestiti da nije dovoljno konzumirati voće i povrće i to kao zamenu čaši vode. Pojave koje su vidljive i neprijatne a javljaju se kao posledice nedovoljnog unosa vode su akne, celulit, listanje noktiju, opadanje kose, perut. Takođe, tu spadaju i razdražljivost, glavobolja, probavni problemi i osećaj umora.

 

 

 

SAVEZNIK U BORBI PROTIV VIŠKA KILOGRAMA

Ukoliko imate apetit koji je teško kontrolisati, umesto slatkiša koji vam se učini neophodnim ili nekom ukusnom grickalicom, popijte vodu. Ona smanjuje apetit i snažan je saveznik u borbi ptoriv viška kilograma! Kada osećamo žeđ, znači da naš organizam već manjka potrebnom količinom vode, stoga se ne libite da pijete vodu iz navike. Uglavnom su rezultati bolji kada se voda konzumira iz flašica, jer ih lakše punimo i brže ispijamo iz njih.

 

 

 

VODA KAO NEZAMENLJIVI I NAJVAŽNIJI RESURS

Od sve količine vode koja se nalazi na našoj plavoj planeti, samo tri posto čini ona sveža. Voda koja nama nije dostupna nalazi se i ispod površine Zemlje, kao i u zaleđenim glečerima. Ona koja nam je dostupna je sve zagađenija, i koristi se sa potpunom neodgovornošću. Dnevno iz organizama na Zemlji ispari oko 1200 kubnih kilometara vode. Takođe, slatka voda je dostupnija pod zemljom nego na njoj. Kao nezamenljivi i najosetljiviji resurs svemu živom, voda je najvažniji činilac sveta kakvog poznajemo.

 

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.