Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Veštačka inteligencija u književnosti

Veštačka inteligencija u književnosti

Tekst ili novinski članak moguće je započeti primerom, anegdotom, zapažanjem ili digresijom. Moguće je krenuti od početka ili s kraja, ili, gađati pravo u centar stvari. Međutim, nijedan od ovih načina ne mora odgovarati senzibilitetu i interesovanju čitaoca, njegovom smislu za humor, ili stilu koji mu je blizak. Zamislite kada bismo imali mogućnost da za ovaj tekst, posvećen veštačkoj inteligenciji, odaberemo baš onakav početak kakav će vas uvući i primorati da nastavite dalje; da iz okeana mogućnosti odaberemo baš onakav sklop rečenice koju ćete pamtiti i koja će znatno uvećati šanse da pročitate tekst do kraja.


 

 

BROJNI PRIMERI UPOTREBE

Upravo tu mogućnost može doneti upotreba veštačke inteligencije u oblikovanju teksta. Primeri upotrebe veštačke inteligencije u novinskom i književnom lektorisanju već su brojni. Digitalni mediji i izdavači upotrebom veštačke inteligencije prave baze podataka o broju čitalaca i vremenu koje su posvetili određenim sadržajima, analiziraju tekstove i vreme koje je potrebno za njihovo čitanje i generišu čitljivije i zanimljivije verzije tekstova. Na ovaj način, upotrebom veštačkog znanja i ogromnih baza podataka, kreiraju se tekstovi za koje statistički postoje najveće šanse da će se dopasti najvećem broju čitalaca, ili konkretnoj grupi ljudi koji su povezani istim interesovanjima. Najveći potencijal pokazali su programi sa ugrađenim jezičkim modelima, kao što su ChatGPT, koji generiše tekstove, ili PowerPen, koji ih parafrazira.

 

 

 

PREDNOSTI ALI I MANE

Autor po imenu Bret Šikler napisao je ilustrovanu knjigu za decu Sammy the Squirrel (Veverica Semi), koristeći ChatGPT. Ova knjiga od trideset stranica trenutno se prodaje na Amazon Kindle prodavnici za deset dolara. Od kada je ona puštena u prodaju, na ovom sajtu pojavilo se preko dvesta knjiga koje navode ChatGPT kao autora ili koautora. Mnogi izdavači takođe koriste ChatGPT za lektorisanje knjiga i pisanje članaka. Međutim, iako postoje mnoge prednosti korišćenja ovakve tehnologije u domenu književnosti, mnogi pisci ukazuju na konstantno kršenje autorskih prava od strane ovog programa. ChatGPT ne stvara nove tekstove i ideje, već kreira tekstove upotrebom postojećih, zbog čega često upotrebljava neizmenjene rečenice iz knjiga bez dozvole njihovih autora.

 

 

 

PREVIŠE GREŠAKA

ChatGPT, kao i slični sistemi veštačke inteligencije, uspeo je da kreira niz vrlo uverljivih tekstova, pa i knjiga. Međutim, ovakvi sistemi još uvek prave previše grešaka, počevši od rasističkih i diskriminatornih rečenica, preko nerazumevanja malo komplikovanijeg konteksta, do otvorenog kršenja autorskog prava. Zbog ovoga ih izdavači, novinarske kuće i pisci još uvek ne koriste bezbrižno. Ukoliko se ovakvi problemi veštačke inteligencije uskoro reše, ona bi mogla da ponudi neke zanimljive kreativne mogućnosti, kao što je na primer imitiranje stila nekog pisca koji je živeo pre mnogo godina.

 

 

 

TEKST: NIKOLA JEREMIJAŠ

Nikola Jeremijaš ima 25 godina i završio je Ekonomsko-trgovinsku školu u Vranju, a trenutno se nalazi na studijama prava na Pravnom fakultetu u Nišu. Završio je školu multiplatformskog novinarstva u organizaciji Tomson Fondacije i Logistike, kao i onlajn kurs Saveta Evrope o zaštiti i sigurnosti novinara.

Od 2021. godine, radio je kao novinar na lokalnom novinskom portalu Niški Press. Objavljivao je članke u zborniku studentskih radova, Politeuma, kao i u časopisu Pressing. Pored toga, piše i objavljuje kratke priče i pesme.