Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta predstavlja Bhagavad-gita?
Aleksa Šantić – ponos srpske lirike

Šta predstavlja Bhagavad-gita?

Bhagavad-gita je sveta hinduistička knjiga koja se smatra jednim od najvažnijih tekstova u hinduističkoj filozofiji. Napisana je u sanskritu i sastoji se od 700 stihova podeljenih u 18 poglavlja. Bhagavad-gita se često naziva pesmom Boga ili pesmom Gospoda zbog njene teme i stila pisanja.


 

PRIČA O ARĐUNI

Bhagavad-gita je deo epskog dela Mahabharata i prenosi se kao dijalog između Arđune, jednog od braće Pandava, i Krišne, osme inkarnacije boga Višnua.

Razgovor se događa na bojnom polju, gde se dve strane porodice bore za presto. Arđuna, koji je vojskovođa Pandava, odbija da učestvuje u borbi nakon što vidi da su na bojnom polju prisutni njegov učitelj, rođaci i prijatelji.

Arđuna se suočava s moralnom dilemom ubijanja svojih rođaka i prijatelja, čak i ako je to u skladu s njegovom dužnošću kao vojnika.

 

 

POČETAK DUHOVNOSTI

Krišna, koji je Arđunin savetnik, predlaže mu da se ne povuče iz borbe, nego da nastavi s njom. Obavljajući svoju dužnost kao vojnik, on se ipak odvaja od plodova svojih dela.

Krišna tada razgovara o raznim temama, uključujući duhovni put, dušu, Brahman, karmu, samospoznaju, bhakti (predanost) i razne vidove joga.

 

UTICAJ NA HINDUISTIČKU KULTURU

Bhagavad-gita ima veliki uticaj na hinduističku kulturu i filozofiju, kao i na indijsku kulturu uopšte.

Mnogi hinduistički filozofi, uključujući Adi Šankaru, Ramanuju i Madhvačarju, u velikoj meri su pisali o Bhagavad-giti i njenim učenjima.

Takođe se smatra da su mnogi veliki sveci i mistici, poput Sv. Tulsidasa, Sv. Čaitanje, Sv. Tukarama i mnogih drugih, bili inspirirani upravo Bhagavad-gitom.

 

MUDROST DOLAZI DO CELOG SVETA

Bhagavad-gita takođe ima uticaj na svetsku kulturu. Mnogi zapadni mislioci, uključujući Henrija Dejvida Toroa, Ralfa Voldoa Emersona i Oldusa Hakslija bili su inspirirani njenim učenjima.

Ukratko, Bhagavad-gita je sveta knjiga hinduizma koja nudi učenja o duhovnosti, životu i životnom putu. To je duboko duhovno delo koje prenosi mudrost kroz dijalog između Krišne i Arđune, te je i danas inspiracija mnogima.

 

TEKST: JOVAN MANOJLOVIĆ

Jovan Manojlović rođen je u Zaječaru gde je završio Ekonomsko-trgovinsku školu. Trenutno je student Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.