Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako kalorije mogu da utiču na ishranu?
Najskuplja hrana na svetu

Kako kalorije mogu da utiču na ishranu?

Šta su kalorije i zbog čega se o njima neprekidno govori? U kontekstu nutricionizma, kalorije predstavljaju energiju koju dobijamo iz hrane. S obzirom na to da popularnost programa zdrave ishrane raste, važno je dobro razumeti na koji to način one utiču na ishranu. U nastavku teksta govorićemo o najčešćim zabludama u vezi sa kalorijama, kao i o tome kako se sa njima nositi.


 

NIJE CILJ UNETI ŠTO MANJE KALORIJA

Jedna od najopasnijih zabluda u vezi sa režimom zdrave ishrane jeste da je potrebno jesti što je manje moguće. Ako se prisetimo činjenice da su kalorije energija, jasno nam je zbog čega je to loša ideja.

Ukoliko ne unosimo dovoljno hrane sa zadovoljavajućom nutritivnom vrednošću u toku dana, može se desiti da se osećamo iscrpljeno, nervozno i dekoncentrisano čitavog dana – što svakako nije ono što želimo da postignemo.

Vremenom se može desiti da se umorimo od osećaja gladi, te da u momentu kad volja oslabi pojedemo značajno veću količinu hrane nego što bismo inače – priređujući svom telu šok i praveći na taj način kontraefekat.

 

KVALITET NASPRAM KVANTITETA

Osim toga koliko hrane količinski unosimo, veoma je važno i kakav je njen nutritivni kvalitet. Jedna čokolada može uspešno zavarati glad, zbog svoje kalorične vrednosti.

Može imati čak i više kalorija nego čitav obrok. Međutim, nakon nje ćemo najverovatnije brže osetiti glad, dok ćemo se nakon kompletnog obroka osećati sito i energično.

 

TABLICA KALORIJA

Ukoliko vas zanima kolika je kalorijska vrednost vaših omiljenih namirnica, možete se poslužiti kalorijskom tablicom namirnica, dostupnom na internetu.

Sve što je potrebno je da ukucate ime konkretne namirnice za koju želite da saznate kalorijsku vrednost i pogledate dobijeni ispis.

Osim samog broja kalorija, dobićete uvid i u proteine, ugljene hidrate i masti koje sadrži namirnica.

 

 

NIJE SVE U BROJU KALORIJA

Ukoliko planirate ozbiljnu dijetu, nije na odmet konsultovati se sa stručnjakom. Ishrana je veoma kompleksna tema i ne treba je svoditi samo na pitanje koliko nešto sadrži kalorija.

Prilikom mršavljenja ili održavanja fit linije, potrebno je održati i zdravu krvnu sliku, koncentraciju i
mentalno zdravlje.

 

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.