Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Novak Đoković – najbolji srpski teniser
Novak Đoković – najbolji srpski teniser

Novak Đoković – najbolji srpski teniser

Koliko puta smo kao deca čuli da ne sanjamo budni jer nam se ti snovi neće ostvariti? Koliko smo puta odustali od tih snova samo zato što su nam drugi rekli da su to dečiji snovi? Kada god pomislite da ne možete da ih ostvarite, setite se Novaka Đokovića. Novaka koji je sa samo sedam godina rekao da mu je cilj da postane prvak u tenisu. Novaka, koji je taj cilj je i ostvario.


LJUBAV PREMA TENISU OD MALIH NOGU

Novak Đoković najbolji je srpski teniser. Rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu. Tenisom je krenuo da se bavi već sa četiri godine. Prvi trening bio je u teniskom kampu na Kopaoniku, a njegov prvi trener bila je Jelena Genčić. Sa 12 godina počinje da pohađa minhensku tenisku akademiju Nikole Pilića. Već na početku juniorske karijere, Novak ostvaruje neverovatne rezultate. U 2001. godini postao je trostruki prvak Evrope u pojedinačnoj konkurenciji, parovima i ekipno.

 

 

POČETAK KARIJERE

Svoju profesionalu karijeru, Đoković započinje 2003. godine, a već 2006. osvaja prve ATP turnire. Koliko je dobar teniser, govori i činjenica da je prethodnu godinu završio na 78. mestu ATP liste, a 2006. na 16. mestu. Nizom dobrih partija i pobeda na turnirima, za manje od godinu dana probija se na treće mesto.

 

 

PRVI GREND SLEM

Svoje prvo grend slem finale, gubi od tadašnjeg broja jedan, Rodžera Federera. Međutim, već 2008. godine, Novak pobeđuje Federera u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije. U finalu, pobedio je Žo-Vilfrida Congu, rezultatom 3:1 u setovima. Tada osvaja prvi Grend slem u tenisu.

 

 

OSVAJANJE DEJVIS KUPA

Sa reprezentacijom Srbije 2010. godine, Novak osvaja Dejvis kup. U finalu, Srbija se takmičila protiv Francuske. U prvom meču, Đoković pobeđuje Žila Simona sa 3:0 u setovima. Svoj sledeći meč, takođe dobija. Pri skoru 2:1 u pobedama za Francusku, pobedom nad Monfisom donosi izjednačenje. Konačan rezultat 3:2 i titulu za Srbiju, doneo je Viktor Troicki.

 

 

GODINA VELIKOG USPEHA

Godine 2011. kreće Đokovićeva dominacija u svetu tenisa. Nakon smenjivanja velike trojke, Nadala, Federera i Marija, na prvo mesto dolazi Novak Đoković. Ta godina smatra se jednom od njegovih najboljih u karijeri. Osvojio je čak deset turnira, od čega tri grend slema. Pored toga, postavio je i nekoliko rekorda. Oborio je rekord broja titula na Masters turnirima u jednoj sezoni (5) i broj uzastopnih pobeda na Mastersima (31).

 

 

KARIJERA BOGATA USPESIMA

Od tada pa sve do danas, kreće Đokovićeva dominacija, sa malim padovima, ali i velikim usponima. U svojoj karijeri ima 1046 pobeda i samo 207 poraza u pojedinačnom takmičenju. Osvojio je 93 turnira, a 22 puta je to bio neki od grend slemova. Da je zaista najbolji, govori i činjenica da je na prvom mestu ATP liste proveo čak 380 nedelja, što ni jednom teniseru pre njega nije pošlo za rukom.

 

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.