Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Svadbeni običaji u Srbiji
Svadbeni običaji u Srbiji

Svadbeni običaji u Srbiji

Srpske svadbe kao kulturno nasleđe koje se neguje već decenijama u našem društvu i slobodno možemo da se ovi običaji generacijama održavaju i prenose. Koji su to srpski svadbeni običaji?


KAKO SVE POČINJE?

Brak je zajednica izmedju muškarca i žene. Čin venčanja obavlja se u gradskoj opštini. Zatim, u zavisnosti od verske pripadnosti, sklapa se i crkveno venčanje.  Ceremonija i sve ono što ide uz nju jeste svadba. Svadba bi trebalo da predstavlja jedan od najsrećnijih dana budućih supružnika. Svadbeni običaji se razlikuju u zavisnosti od kraja gde se održava. 

PRVI OBIČAJI

Za početak mladoženjima rodbina dolazi po mladu u njen dom, na ulasku u domaćinstvo stoji zakačena jabuka koja mora biti oborena. Na vratima ih dočekuje mladina porodica od koje dever (neoženjeni mladoženjin brat) treba da kupi mladu. Potom se dalje veselje nastavlja u mladinom domu, odakle svatovi odlaze na crkveno venčanje. Iz crkve se odlazi na opštinsko venčanje gde će mladenci pred zakonom izgovoriti sudbonosno Da.

A NAKON VENČANJA

Zatim, u mladoženjinom domaćinstvu, sledi svima dobro poznati običaj. To je prenošenje mlade preko kućnog praga. Nakon toga sledi svečani ručak u restoranu, koji je ispraćen dobrom muzikom, gozbom i lepim raspoloženjem u najširem krugu prijatelja i porodice. Već pristigli gosti prisustvuju mladenačkom prvom plesu.

Mladoženja se dariva zlatnim lančićem, koji ga čeka da dnu vinske čaše, koju mora da ispije. Predveče u restoran pristižu i iglari. To su mladina braća i sestre koji treba da uđu neprimetno, dajući mladi klupko sa iglama. To simbolizuje zaštitu od uroka. Zatim, posle određenog vremena, iznosi se torta. Svadba se nastavlja do kasnih večernjih sati. Uz zvuke harmonike i violine se igra tradicionalno srpsko kolo koje predvodi barjaktar.

ČARI SRPSKIH SVADBI

U nekim krajevima svadbeno veselje može trajati i po tri dana, u restoranu ili u domaćinstvu pod šatorom. Svakako, koliko god da traje i gde god da se pravi, to je dan koji će predstavljati početak novog života u zajednici između partnera. Svaki običaj nosi određenu simboliku i vezan je za sve lepo što će činiti predstojeći život mladenaca.

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.