Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Moda u serijama i filmovima
Moda u serijama i filmovima

Moda u serijama i filmovima

Moda je nešto istančano i prepoznatljivo. Možemo je videti u našoj okolini, svetu, modnim revijama ili filmovima. Ona kroz film ili seriju ostavlja trag na sve gledaoce, a da toga nekada i ne budu svesni. Ona diskretno, ali veoma snažno, pojačava notu autentičnosti filma. Tada postaje naša inspiracija.


PEDRO ALMODOVAR U SVETU KINEMATOGRAFIJE

Iako je rođen u malom gradu u Španiji u kom ga je okruživala kulturna pustinja, Pedro Almodovar je ipak voleo svoju otadžbinu. Neretko mu je baš ona, kao i moda, bila inspiracija za mnoge filmove koje je kasnije snimio.

Bez imalo straha, osvrtao se na teme koje su po njemu uništavale špansko društvo. Naposletku, njegovi filmovi predstavljaju blagu kritiku svega lošeg u društvu.

POVEZANOST MODE I FILMA

Pedro je istakao da za njega moda u filmu ima dva važna aspekta. Sa jedne strane, estetski utemeljuje film, jer je boja izuzetno važna. Takođe, rekao je da on ustanovi paletu boja koju će koristiti, baš kao i slikar, samo što on radi u tri dimenzije.

Drugi aspekt objašnjava činjenicom da kostimi predstavljaju karakter lika. Predstavljaju posao kojim se bavi, kako se oseća, u kom je stanju… Pedro naglašava da su kostimi sve samo ne površan element filma.

KOSTIMI PUTUJU KROZ VREME

Filmovi često mogu biti izvor i začetak nekog stila u društvu, ili pak obratno mogu nas vratiti i podsetiti kako je to nekada izgledalo. Kako su se ljudi nekada odevali, kao i šta je za njih moda predstavljala. Sve se to dešava kroz filmove.

Ovo su neki od najboljih predloga, koji će upotpuniti vaš vremeplov kroz različite modne pravce u filmskoj industriji:

Razum i osećajnost (1995), Gordost i predrasude (2005), Vojvotkinja (2008), Bridžerton (2020), Spremne za osvetu (2022), Izmišljanje Ane (2022), Plavuša (2022).

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.