Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Pozitivan efekat čia semenki
Pozitivan efekat čia semenki

Pozitivan efekat čia semenki

Čia zapravo znači snaga i potiče iz Meksika. Predstavlja dragocenost koja se koristila u Južnoj i Centralnoj Americi od davnina. Maje i Asteci su svakodnevno koristili ove delotvorne semenke zato što su im davale energiju i snagu. To nas i ne čudi, s obzirom na to da su čia semenke prebogate omega 3 kiselinama, vlaknima, proteinima i antioksidantima.


 

PRUŽAJU OSEĆAJ SITOSTI

Sitne su, crne boje i prijatnog, blagog ukusa zbog kojeg mogu da se kombinuju i dodaju u različita jela. Zahvaljujući njima, imaćete osećaj da ste siti i upravo zato su često na spisku nutricionista kada sastavljaju režim dijete. Osim toga, povoljno deluju na digestivni sistem i poboljšaju varenje. Smatraju se efektnim borcem protiv umora, slabosti i pružaju izvor energije koji je svakom čoveku potreban.

 

 

 

ZA POBOLJŠANJE RADA SRCA I KRVNE SLIKE

Sve više ljudi ih koristi i radi poboljšanja rada srca, a kako sadrže i gvožđe i kalijum preporučuje se i za one koje imaju lošiju krvnu sliku. Zato je najbolje jesti ih ujutru, pred sam početak dana. Neutralnog su ukusa i mirisa i možete ih dodati u smuti, salatu ili popiti ujutru sa čašom vode, limuna i kašičicom meda.

 

 

 

ČIA PUDING

Za one koji vole da se zaslade, čia semenke su odličan dodatak u pudinzima. Za pravljenje pudinga, potrebno je pomešati mleko, semenke, med i po želji dodati i voće po izboru. Spomenuti puding može biti odličan primer zdravog doručka. Takođe, možemo ga spremiti i veče pre i ujutru dobiti sjajno osveženje i pripremu za sve obaveze koje nam predstoje.

 

 

 

SMANJUJU STRES I POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE

Poznato je da je današnji način života stresniji za ljude i da svi brže živimo, a stres je okidač za mnoge druge probleme. Na sreću, upravo uz pomoć ovakvih malih čudotvornih semenki, možemo smanjiti stres i konzumiranjem poboljšati naše zdravlje. Još jedna prednost ovih semenki jeste što se njihova upotreba ne ograničava na godišta. Osim odraslih i deca mogu da ih unose. Posebno su značajne za decu koja imaju problema sa kičmom i kostima kao i osobama koje se muče sa povišenim šećerom.

 

 

 

KADA IH TREBA IZBEGAVATI?

Iako obiluju vitaminima i poznate su po svom pozitivnom učinku, u nekim situacijama ih treba izbegavati. Osobe koje imaju povišen nivo triglicerida i osobe koje imaju probleme sa prostatom, ne treba često da konzumiraju ove semenke jer mogu da im nanesu štetu.

 

 

Možemo da vas posavetujemo da ubacite ove semenke kao dodatak vašem jelu, i da opažate povećanje energije i volje, primetite sjaj na kosi i licu, osetite jačanje i rast kose i noktiju i radujete se svakom novom danu koji ćete lako osvojiti.

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i šetanje prirodom. Svaki slobodni trenutak se trudi da provodi sa prijateljima i porodicom. Voli da sluša muziku i obilazi festivale. Obožava da uči jezike i da upoznaje druge kulture, te priča tečno engleski jezik, a na nivou A2 govori nemački i španski jezik. U budućnosti želi da se usavršava na svakom polju.