Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Hipohondrija – strah od bolesti
Hipohondrija - strah od bolesti

Hipohondrija – strah od bolesti

Sigurno ste se više puta u životu susreli sa izrazom hipohondrija, to je preokupiranost mislima i strahom da osoba boluje od neke teže bolesti. Hipohondar je osoba koja pati od intenzivne anksioznosti, i moguće je da ceo život provede u strahu reagovajući na svaku smetnju kao da je opasna i neizlečiva bolest.


 

KO BOLUJE OD HIPOHONDRIJE?

Uzroci hipohondrije još uvek nisu ustanovljeni ali postoji više teorija koje pokušavaju razjasniti kako ona nastaje. Jedna od teorija govori da od hipohondrije boluju osobe koje ne mogu da reše svoje životne probleme, ili osobe koje su doživele veoma stresne događaje u životu, zlostavljanje ili zanemarivanje u detinjstvu. Pa stalnim bežanjem u bolesti, oslobađaju se svojih obaveza i dobijaju podršku okoline. Hipohondar je često osoba sa narcistički strukturisanom ličnošću.  Ona traži zadovoljavanje ličnih potreba kroz veliku brigu i strah za sopstveno zdravlje.

 

 

 

STVARNA I OZBILJNA BOLEST

Ova bolest je ili konstantno prisutna ili se može javljati u obliku kriza. Tada se javljaju različiti simptomi anksioznosti, na primer grčenje mišića, lupanje srca, neredovne telesne funkcije. Oni mogu da prouzrokuju još veće telesne smetnje, a neretko i napade panike pa samim tim osoba konstantno pati, socijalno se izoluje a moguće je i da pati od depresije. Na svaku sumnju posećuje lekare ali i uz njihovu potvrdu da je zdrava, osoba i dalje u to ne veruje. Zatim,  posećuje i druge lekare i prolazi kroz razna ispitivanja kako bi potvrdila imaginarnu bolest. Iako telesni problemi ne postoje, anksioznost je stvarna, tako da se za hipohondriju bez ikakve sumnje može reći da je prava i ozbiljna bolest. Izrazito su teške depresivne misli tokom kojih osoba zaista misli da su joj se organi zaustavili i da joj telo više ne funkcioniše.

 

 

 

LEČENJE HIPOHONDRIJSKOG POREMEĆAJA

Lečenje hipohondrijskog poremećaja je dugotrajan i složen proces koji zahteva puno vremena i strpljenja. Cilj lečenja hipohondrijskog poremećaja je pomoći oboleloj osobi da se što je bolje moguće nosi sa anksioznošću, i da generalno poboljša svakodnevno funkcionisanje. Od posebne je važnosti osobi koja pati od hipohondrije pokazati razumevanje za njegove tegobe. Bitno je zajedno sa njom raditi na tome da na kraju lečenja osoba bude u stanju da vodi normalan život bez smetnji.

 

 

 

ZANIMLJIVOST

Reč hipohondrija potiče od grčke reči hipohondrijum i predstavlja područje stomaka koji se nalazi u oblasti jetre. Zanimljivo je to da većina hipohondara tvrdi da upravo u tom dela tela nastaju bolovi i odatle se šire do bilo kog dela tela.

 

 

 

TEKST: TEODORA JOVANOVIĆ

Teodora Jovanović je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Večiti optimista i sanjar, zaljubljenik u umetnost i psihologiju. Inspirišu je ljudi koji biraju da budu srećni