Šta predstavlja retro stil?

Šta predstavlja retro stil?

Verovatno ste primetili, dok ste šetali ulicama, mnogobrojne stilove oblačenja koje su ljudi u tom trenutku nosili. Elegantni, sportski, ulični stil… Ali kakav je to retro stil?

 


Retro stil je nostalgičan i privlači pažnju. To je sve ono što se nekada nosilo, a danas se vraća u modu. Pa tako ponovo možete da primetite zvonarice koje su bile popularne 70-ih godina prošlog veka. Pored njih, tu su i teksas jakne, farmerke i suknje koje su obeležile 80-e godine.

 

 

MODNI DIZAJN

Tokom 2000-ih i 2010-ih, ponovo su oživele neon i pastelne boje koje su bile aktuelne 80-ih godina. Ali sa tim u vezi, 50-ih godina su takođe bile popularne što nas dovodi do zaključka da se svaka moda i stil vraćaju na po par decenija. Sada, u 2020-im godinama, vratile su se 90-e i 2000-e godine i ponovo oživele sportske trenerke, naočare za sunce koje imaju neon stakla, kikice ili repiće što se tiče frizure…

 

 

Takođe, možete da naiđete i na hipi stil koji se odnosi na havajske košulje, široke farmerke, ogrlice sa priveskom koji označava ,,mir u svetu”… Čak su i modni dizajneri ,,poludeli” za retro stilom. Virdžini Vijar je modnu nedelju u Parizu završila Šanelovom proleće/leto 2022 kolekcijom, koja, čini se, odaje utisak 90-ih godina.

 

 

RETRO ENTERIJER

Retro uređivanje neke prostorije, odnosi se na usklađivanje raznih stilova koji su već bili korišćeni ranije, ali nisu samo stilovi ti koji su korišćeni nego i nameštaj, stolarija i dekoracije. Uglavnom se koriste polovne stvari koje su već korišćene baš u onom vremenu iz kog i potiču. Na primer, tapete iz 70-ih, a nameštaj iz 60-ih ili 50-ih. Kombinovanjem više različitih godina, dobićete vremensku nostalgičnu kapsulu u sopstevnoj kući.

 

 

 

RETRO UMETNOST

Umetnost u retro stilu je ceo novi pravac koji se razvijao od 40-ih do 60-ih godina prošlog veka i naziva se pop-art. Tada su posteri bili veoma popularni i gotovo svi su rađeni u takozvanom pop-artu. Posteri su takođe bili reklamna umetnost, tako da su se umetnici trudili da boje, oblici i reči budu što upečatljiviji. U našem današnjem svetu, umetnica po imenu En Tejntor, koristi retro reklamnu umetnost kao centralni deo svog rada. Da bi dizajn bio što uverljiviji, ona čak korisiti analogne mašine kao i starinske televizijske programe.

 

 

 

SVAKO MOŽE IZGLEDATI RETRO

Evo kako u par koraka baš vi možete da izgledate retro:

Pomešajte razne stilove – Na primer iz 80-ih i 90-ih.

Igrajte se bojama – Izađite iz zone komfora i spojite nespojivo.

Nosite teksas koji ste prethodno isprskali kiselinom/blanšem za odeću, a potom isprali.

Dodajte neon boje na elegantniju odeću – Naočare sa neon bojama, neon narukvice, glomazne mindjuše…

Eksperimentišite frizurom – Dodajte repiće, trakice, rajfove…

Pustite da vaša mašta odradi sve umesto vas.

 

 

TEKST: KATARINA STOJILJKOVIĆ

Katarina Stojiljković je student prve godine novinarstva i do sada nije imala prilike da piše tekstove. Završila je srednju Umetničku školu u Nišu, ali joj je umetnost ostala kao hobi. Bavi se i plesom, koji joj je ušao pod kožu, isto koliko i novinarstvo.