Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Najlepše biblioteke sveta
Najlepše biblioteke sveta

Najlepše biblioteke sveta

Mir. Pronalaženje dela koja će ispričati naše unutrašnje stanje umesto nas. Tišina. Miris starih knjiga. Niezmeran broj čitalaca koji su, isto kao i mi, prošli ovim hodnicima u lovu na umetnost koja će ih ispuniti. Osećaj kao da se nalazimo u vanvremenskom prostoru. Sve ovo su elementi koji biblioteke čine mestom i ritualom koji nikada neće izgubiti svoju vrednost. Ono što ona simboliše u životu jednog čoveka je samo po sebi lepo, bez obzira na njenu veličinu ili starost. Svaka je posebna i prenosi energiju ljudi koji su je posetili, vremena kroz koja je opstala i istorije čiji je deo. U ovom tekstu smo izdvojili nekoliko naših favorita.

 


 

BIBLIOTEKA MARCIANA

Kako Venecija nosi titulu jednog od najlepših gradova Evrope (a i sveta), prirodno je da se baš u njoj nalazi jedan od izbora sa naše liste. Nacionalna biblioteka počiva na Trgu svetog Marka, gde je građena od 1537. do 1587. Ona je jedna od najsvećih starih biblioteka u Italiji. Sadrži jednu od najbitnijih kolekcija klasičnih tekstova na svetu. Jakopo Sansovino bio je prvi arhitekta ove zgrade. Nju  karakteriše izgled koji je vrlo prepoznatljivo venecijanski – prenosi nam kulturu grada na vodi tokom renesansnog doba.

 

 

 

BIBLIOTEKA NAKAJIMA

U sastavu univerziteta u Japanu, nalazi se proslavljena „biblioteka koja nikad ne spava“ – Nakajima Library. Specifična je po tome što jedina radi 24 časa dnevno, 365 dana godišnje i otvorena je ne samo studentima, već svima koji su raspoloženi da obiđu, pregledaju ili pročitaju. Sagrađena je 2008. godine, tako da nosi potpuno drugačiju atmosferu od prethodno pomenute građevine. Njena kružna struktura čini da podseća na Koloseum u Rimu, ali način na koji je uređena odiše stilom modernog doba. Ona deluje kao savršen spoj starog i novog.

 

 

 

REAL GABINETE PORTUGUES DE LEITURA

Sa policama za knjige koje se prostiru od poda do plafona, dužine otprilike koliko i tri sprata, ova biblioteka nas prvenstveno omami svojom estetikom, koja nas, pored toga što stvara osećaj kao da smo u nekom šarenolikom filmu, podseća na to koliko smo mali u odnosu na svet, vreme i istoriju. Počela je sa radom 1887. u Rio de Žaneiru, u Brazilu,  a u njoj, između ostalog, možemo naći 400 000 tekstova i dela koja su sačuvali i doneli portugalski imigranti i političke izbeglice kao deo svog kulturnog nasleđa.

 

 

 

 PUTOVANJE POČINJE OD KUĆE

Tokom putovanja u inostranstvo svakako treba istražiti bitne istorijske građevine željenih država, ali bitno je da počnemo od kuće. Iako je svaka posebna na svoj način, biblioteke imaju mnogo više zajedničkog, nego što imaju različitog – one su tu da objedine sve ljude sveta koji su raspoloženi i radoznali da nauče nešto novo o sebi, drugima i svim umetničkim delima koja vremenom postaju samo vrednija.

 

 

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life