Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Lepota književnosti Elif Šafak

Lepota književnosti Elif Šafak

Elif Šafak je britansko-turska autorka koja je završila Odsek za međunarodne odnose na Univerzitetu ODTU, a kasnije i postdiplomske studije i odbranila doktorat iz oblasti političkih nauka.

 


 

DIVLJA REKA

Za svoj prvi roman Pinhan dobila je 1998. godine nagradu Mevlana. Istanbul je uvek nosila u srcu, pa u svojim delima neretko kao potezima četkice oslikava njegovu kulturu, verovanja i stanovništvo. Sa preciznošću realiste oslikava kutke ovog užurbanog grada i mentalitet naroda. Naziva ga divljom rekom punom nepredvidivosti u kojoj se svako trudi da pliva i opstane.

 

 

 

 

 

KNJIŽEVNOST ELIF ŠAFAK

Filozofski pristupa svetu i njegovim problemima i pokazuje nam u svojim delima svoje viđenje motiva ljubavi, pravde, smrti, života, straha, sudbine… Roman Vašljiva palata je ušla u najuži izbor za najbolji saveremeni strani roman po izboru časopisa Independent, 10 minuta 38 sekundi za Bukerovu nagradu ,Ondačijevu nagradu Kraljevskog književnog društva i Blekvelovu knjigu godine. Roman 40 pravila ljubavi je proglašen za jedan od 100 romana koji su oblikovali svet po izboru Bi-Bi-Sija koji ju je i uvrstio među 100 najuticajnijih i najinspirativnijih žena.

 

 

 

 

 

BESEDNIŠTVO I LITERARNI POTEZI

Kao borac za ženska prava, prava LGBTQ+ populacije i slobode govora, Elif Šafak je inspirativan javni govornik i dvaput je bila govornik na konferenciji TED. Neretko, ova autorka posebno obraća pažnju na oslikavanje pojedinačnih likova, baca senku na određeni lik, a onda ih produbljuje i unosi živost u njihove pojave. Koristi različite tehnike, pa tako u nekim njenim delima možemo videti sintezu više radnji, više priča i prstenastu strukturu. U njenim romanima često srećemo ljude različite nacionalnosti, kulture, vere, pola, starosti, itd., čitav jedan raznovrsan spektar, kako likova, tako i tema.

 

 

TEKST: NATALIJA MITIĆ

Natalija Mitić je studentkinja prve godine Srpske književnosti i jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U slobodno vreme najviše voli da čita klasike uz neki slatki napitak. Uživa u dugim šetnjama uz muziku i pravljenju slatkiša i peciva, kao i vremenu provedenom sa prijateljima.