Kraljevo – grad sedam kraljeva

Kada kažemo Kraljevo, prva asocijacija na njegovo ime svakako je kralj. Odatle i asocijacija na grad koji je za vreme kraljevine bio prestonica. Međutim, zanimljiva stvar sa ovim gradom je što on, zapravo, nikada nije bio prestonica Srbije. Samo ime, Kraljevo, dobilo je po krunisanju sedam kraljeva u manastiru Žiča.


GRAD OKRUŽEN PLANINAMA

Kraljevo je grad koji se nalazi u centralnom delu Srbije i pripada Raškom okrugu. Zanimljivo je da se ovaj grad nalazi na trima rekama: Ibar, Zapadana Morava i Ribnica. Takođe, zanimljiva stvar u vezi sa Kraljevom, jeste da je većim delom okruženo planinama. Neke od najpoznatijih planina su Goč, Stolovi, Čemerno, Radočelo.


OD PRVOBITNOG KARANOVCA DO SADAŠNJEG KRALJEVA

Današnji grad nastao je iz tadašnjeg sela Rudo Polje, osnovanog u drugoj polovini 14. veka. Ovaj kraj pao je pod tursku vlast 1459. godine, padom Srpske despotovine. Skoro vek kasnije, tačnije, 1540. godine, mesto dobija naziv Karanovac. Zvanični naziv Kraljevo, koji grad nosi i danas, promenjen je 19. aprila 1882. godine. Prilikom njegove posete, kralj Milan Obrenović, na zahtev građana, promenio je naziv grada.

PLAN GRADA U TEPSIJI SA PESKOM

Prema legendi, Kraljevo je grad u kojem se ne možemo izgubiti, a za to je zaslužan knez Miloš Obrenović. Naime, on je lično iscrtao plan grada i to u običnoj tepsiji s peskom. Kraljevo je prepoznatljivo po ulicama koje se seku pod pravim uglom i po gradskom trgu, u čijem centru se nalazi Milutin – spomenik srpskim ratnicima.

TURISTIČKI GRAD PUN ZNAMENITOSTI

Kraljevo je, pre svega, turistički grad pun kulturnih i istorijskih znamenitosti. Gospodar Vasin konak značajno je obeležje nekadašnjeg varoškog života čija je namena više puta menjana, ali je od 2000. godine postao Pravoslavni duhovni centar. Pored Vasinog konaka, tu je još i Adžića kuća, najstariji stambeni objekat u Kraljevu. Spomenik otpora i pobede, Spomen park, kuća porodice Novaković, muzej, kao i pozorište, svakako su mesta koja treba posetiti u Kraljevu.

NEZAOBILAZNA MESTA U GRADU

U samom gradu, mogu se posetiti i Saborna crkva Svete Trojice, kao i hram Svetog Save koji je, po uzoru na Žiču, jarko crvene boje. Kada smo već kod Žiče, poseta Kraljevu ne može proći bez posete Žiči, ali i manastiru Studenica. A kada se krene u obilazak Studenice, Maglič je mesto koje se ne može preskočiti.

ZA LJUBITELJE KAFANA, TU JE PARIZ

Nekada hotel, a danas kafana Pariz, nezaobilazno je mesto onih koji vole da uživaju u dobroj kafanskoj večeri. Pored Pariza, nekada je postojala i Zadužbina, takođe, prvo hotel, a zatim kafana. Međutim, čuvenu kafanu, koja je postojala duže od jednog veka, zamenila je Lili drogerija. Iako ove kafane godinama unazad nema, u Kraljevu će uvek ostati rečenica: Nađimo se kod Zadužbine.

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.