Kako preterano razmišljanje remeti naš unutrašnji mir?

Kako preterano razmišljanje remeti naš unutrašnji mir?

Mozak je programiran da nas zaštiti i svakakve iracionalne misli sa odbrambenom ulogom mogu da nas opterećuju. Preterano ili opsesivno razmišljanje je vid hronične zabrinutosti koja karakteriše mentalno preopterećenje zbog previše negativnih misli.


PRETERANO RAZMIŠLJANJE NAS UDALJAVA OD REŠENJA PROBLEMA

Budući da često ne možemo da prestanemo da razmišljamo i nagađamo o raznim pitanjima, konstantno imamo taj unutrašnji razgovor sa sobom i kao rezultat dobijamo to da sve poprima negativan oblik, i kao u začaranom krugu, vrtimo se bez rešenja i izlaza. Iako nekada ne vidimo pravo stanje stvari, važno je da znamo da je to rešivo. Preteranim razmišljanjem, paradoksalno zvuči, udavaljavamo se od rešenja ključnog problema.

 

 

 

ŠTA PODRAZUMEVA FENOMEN OVERTHINKING?

Overthinking se aktivira pod uticajem straha. To je odbrambeni mehanizam, jer uvek očekujemo da se suočimo sa katastrofalnim scenarijima i iz tog razloga koristimo ovu strategiju da bismo upravljali situacijom koje se bojimo. Kada vrtlog misli postaje preteran, on dovodi do kompulzivnog ponavljanja istih tema unedogled. Ukoliko nas naše misli iscrpljuju i ako je unutrašnji dijalog postao istrošen i invanzivan, verovatno je u pitanju ovaj fenomen.

 

 

Dugoročnim razmišljanjem na ovaj način sebe percipiramo kao nesposobnu osobu i trošimo energiju. Na psihofizičkom nivou, fokusiranost na negativne misli dovodi do povećanja nivoa kortizola, hormona stresa, ili do poremećaja u pažnji ili koncentraciji. Višak misli često je povezan sa anksioznošću i ima veze sa postizanjem osećaja kontrole.

 

 

Evo nekih saveta za prevazilaženje preteranog razmišljanja.

 

UČIMO DA SLUŠAMO ONO ŠTO OSEĆAMO

Kada smo smireni pokušajmo upravljati tokom misli i trudimo se da oslušnemo i prepoznamo emocije koje ih pokreću, a u nesigurnim i neizvesnim momentima potrudimo se da pomerimo fokus na sadašnjost. Odličan savet psihologa je i osluškivanje svih trenutnih senzacija (zvukova, mirisa…).

 

 

 

NEMOJMO HRANITI NEGATIVNOST
Verovatno smo skoro svi čuli za priču o dva vuka. Važno je kog vuka hranimo, on će biti jači u našem životu.

 

 

 

IDENTIFIKUJMO NEGATIVNE MISLI
Kada previše razmišljamo, skloni smo da ponavljamo slične negativne misli u glavi.

 

 

 

KORISTIMO TEHNIKE DISANJA
Važno je da disanje bude kontrolisano i duboko. Podelili smo u tekstu jako efikasnu tehniku disanja koju preporučuje psihijatar Danjel Amen. Kada ovakve misli preplave naš mozak, vrlo je bitno truditi se da osvestimo momenat kada krenemo preterano da analiziramo i tada okrenemo tok misli. Umesto: Šta može da krene po zlu u Šta može da krene na bolje? Zapitajmo se, da li smo mi naše misli?

 

 

 

 

TEKST: JELENA VUKOMANOVIĆ

Jelena Vukomanović je student četvrte godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vršnjački edukator u projektu Mind The Mind, o mentalnom zdravlju. Zaljubljenik je u knjige, prirodu, pomaganje ljudima, zagrljaje i rok muziku. Najveći cilj joj je da nakon fakulteta upiše edukaciju za psihoterapeuta i da uživa u tom pozivu celog svog života.