Ani Erno – dobitnica Nobelove nagrade

Ani Erno – dobitnica Nobelove nagrade


Stvaralaštvo francuske književnice Ani Erno odiše nesvakidašnjom hrabrošću i autentičnošću po kojima su njena dela i stil visoko prepoznatljivi. Nakon gotovo četrdeset godina pisanja, 2022. godine Erno je dodeljena Nobelova nagrada za književnost. U nastavku teksta napravićemo poseban osvrt na njen roman Zaposednutost, koji je bez sumnje dobio značajnu pažnju javnosti.UPEČATLJIVA AUTENTIČNOST


U romanu Zaposednutost, Ani Erno obrađuje predanu junakinjinu opsesiju novom parnetkom svoje bivše ljubavi. Međutim, ovo ni u kom slučaju nije delo o ekscesu, niti roman čija fabula počiva na intrigama. Naprotiv, može se reći da je glavni motiv upravo upečatljiv monolog glavne junakinje. U ovom delu maestralna je smelost kojom ona odiše u susretu sa sopstvenim intrapsihičkim sadržajem. Čini ono što retko koji čovek sme – svoju opsesivnost gleda necenzurisano, pravo u oči. Bez ocenjivanja i analize onoga što oseća, realistično prenosi najintimnije i najintenzivnije emocije koje doživljava.

NESVESNO U DELU ZAPOSEDNUTOST

Detaljnije promišljanje kao i osećanje onoga što čitamo uvodi nas u nove dimenzije romana. Shvatamo da je inicijalna priča zapravo samo uvod u introspektivno razmišljanje. Ubrzo uviđamo da se suština junakinjinog stanja ne nalazi ni u bivšem partneru niti u novoj ženi. Oni nisu srž njenih najdubljih previranja, već samo jasna manifestacija osećanja u fizičkom svetu. Nešto poput onoga što Jung naziva arhetipom Senke.

INTIMNOST NE TRPI MOGUĆNOST KOMPROMI

Ovako smela i transparentna psihološka građa dela, ne ostavlja suviše prostora za samoobmanu. U priču bivamo u potpunosti uvučeni i istovremeno podstaknuti da razmišljamo o svojoj percepiji stvarnosti. Svesno osetiti neprihvatljivo i iskreno se zainteresovati za najmračnije delove sopstvene duše kojima niko neće biti oduševljen – iziskuje veliku hrabrost. Erno nas navodi na razmišljanje o tome u kojoj meri poznajemo sopstveni mrak. Koliko smo skloni opsesivnim mislima, pakosti, nezasitoj znatiželji? Da li imamo saosećanja za sebe u trenucima u kojima doživljavamo napetost i neprijatnost? Najzad, da li razumemo na koji način nas sopstveni mrak pritiska i tera da odbacujemo stare ljušture i težimo preobražaju?

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.