Alhemičar je odličan izbor za ovu jesen

Alhemičar je odličan izbor za ovu jesen

Prosta filozofska priča koja ni na prvi pogled nije zapravo prosta.


Kruna Koeljove karijere, barem u pogledu tiraža. Prosta filozofska priča, koja ni na prvi pogled nije zapravo prosta. Roman je podeljen na prolog, prvi i drugi deo i epilog. U prologu Paolo Koeljo nam prenosi Vajldovu verziju mita o Narcisu, samog po sebi ingenioznog, koji umnogome govori o sveopštoj samoživosti, a istovremeno uvodi nam i lik Alhemičara koji tu priču čita. Čitav roman je napisan poput bajke, ne mareći mnogo za sve ono što u teoriji roman čini dobrim i fokusira se na pričanje priče onakve kakva jeste.

 

 

 

PRIČA O ALHEMIČARU

Priča prati mladog andaluzijskog pastira Santjaga, o kom saznajemo mnogo, vrlo brzo. O njegovim snovima, životu i ljubavi. U stvari, ponajviše jednom snu. Jedan san koji ga je uz pomoć starice proročice i mudrog kralja Salema poslao na put u Egipat, ka piramidama, u potrazi za blagom.

 

 

Santjago neobično brzo uči, a mi koji posmatramo njegov put, primorani smo da ga pratimo u stopu. Mi mirno ušuškani, ipak proživljavamo našu Ličnu Legendu, jer biramo da je proživimo, jer smo u nju bačeni sa svakom pročitanom rečju. Kroz Engleza, Alhemičara i Fatimu uviđamo značaj Ličnih Legendi svih oko nas, koliko je istovremeno i lako i teško upoznati ih. Upoznajemo i posmatramo sva čuda ovog sveta, a podseća nas ipak da uvek imamo dve kapi ulja u kašičici o kojima moramo brinuti.

 

 

Podela na prvi i drugi deo zapravo nije nužna u pogledu same priče, jer se ona nastavlja, ali dobro je tu zastati kako bi se promislilo o pročitanom. Koeljo neprestano pleše oko desetine tema kojima je mogao posvetiti roman, ali on zapravo piše samo o jednoj, o samospoznaji kroz potragu za Ličnom Legendom, o izgubljenom i, mnogo bitnije, pronađenom. Stvarno je želeo, i stvarno mu je čitav kosmos pomogao u tome.

 

 

I na kraju, u prologu, on, ispunjen srećom, vođen srcem i znakovima, vođen svim onim što ga je na putu zadesilo, i Urimom i Tumimom, uspeva. Čeka ga još mnogo toga, povratak i odlazak. Obećana predaja dela pronađenog blaga. Ali čeka ga njegovo lično blago, ono koje ga je najozbiljnije nateralo da promisli da li da prekine potragu, ali znao je da je Lična Legenda suštinska.

 

 

Poljubac koji afrički vetar nosi, daje mu do znanja još jedan veliki znak od kosmosa – sada joj može doći.

 

 

 

TEKST: BOŽIDAR MILOVAC

Božidar Milovac je student Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Obožava pozorište i šah, a pored toga čita, piše i nema pojma šta radi sa životom. Zna samo da jednog dana želi da objavi po koju knjigu i da nađe neki dobar list, to je valjda dovoljno.