Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Rutine za dobro jutro
Rutine za dobro jutro

Rutine za dobro jutro

Svima je dobro poznata poslovica da se po jutru dan poznaje, što zaista i jeste tako. Na naše raspoloženje i produktivnost utiču sitne rutine koje su nam važne svako jutro. Malim koracima se počinju sva velika putovanja, a uspešan dan produktivnim i veselim jutrom.


RANO USTAJANJE

Ponekad je teško ustati iz kreveta i pokrenuti se, a pogotovo nakon nekoliko odloženih alarma. Umor i iscrpljenost na početku dana ukazuju na to da se organizam u toku noći nije dovoljno odmorio. U takvim situacijama, najbolje bi bilo korigovati vreme odlaska na spavanje i vreme ustajanja. Najoptimalnije vreme za spavanje je 22 časa, dok je za buđenje 7 časova. Premalo sna može stvoriti osećaj malaksalosti i pospanosti, ali isti takav utisak može se ostvarit i prekomernim spavanjem. Ustanje u ranim jutarnjim satima, pre svega donosi bolju organizaciju vremena i obaveza u toku predstojećeg dana.

DORUČAK

Doručak se smatra neizostavnom jutarnjom rutinom, koja je i te kako važna za ostatak dana. Redovna i pravilna ishrana u jutarnjim časovima podstiče bolji rad metabolizma za varenje i održava organizam zdravim. Povrh svega, dovoljan unos hranljivih materija za vreme doručka, pozitivno utiče na nivo energije i koncentracije u toku dana. Da bi efekat bio što potpuniji i bolji, savetuje se čaša tople vode. Treba je popiti sa dodatkom ceđenog limuna ili kašičicom meda, pre doručka. Preporučljivo je da se ustali vreme doručka. Neke od namirnica koje važe za najprikladnije su jaja, žitarice, mlečni proizvodi, od kojih je jogurt na prvom mestu, čija semenke, voće, povrće i drugi.

FIZIČKA AKTIVNOST

Na početku dana veoma je važno pokrenuti se i obaviti neku fizičku aktivnost, koja može pozitivno uticati na nas i naše zdravlje. Umerene fizičke aktivnosti u jutarnjim časovima aktiviraju mišiće. Pozitivno utiču na održanje energije tokom dana. Pored zdravijeg načina života i ispunjenijeg jutra, stvara se i osećaj ličnog zadovoljstva. Najčešće fižičke aktivnosti koje se ritualno upražnjavaju su lagane šetnje, vožnje bicikla, jutarnja razgibavanja, joga i kardio treninzi.

ISPIJANJE KAFE

Ispijanje kafe u društvu ili samostalno, za većinu ljubitelja ovog toplog napitka, je neizostavni jutarnji ritual. Od kada se na Arapskom poluostrvu pojavila kafa, zauzela je važno mesto u tradiciji i kulturi arapskog naroda. Njena popularnost je iz godine u godinu rasla, pa je danas teško zamisliti jedno obično jutro bez šoljice kafe. Ključni sastojak ovog nadaleko poznatog aromatičnog napitka je kofein. U umerenim količinama, daje željene efekte na stanje organizam, a to su stimulacija buđenja, otklanjanje pospanosti i održanje nivoa koncentracije. Vrlo često prva jutarnja kafa se ispija za vreme listanja novina ili čitanja neke knjige.

BRIGA O LIČNOM PROSTORU

Jedna od neizbežnih jutarnjih rutina je nameštanje kreveta, što je i ujedno jedan od glavih pokretača produktivnosti u toku dana. Ovaj vid aktivnosti predstavlja jednu vrstu psihološkog trika za samomotivisanje. To je prvi rešeni zadatak u toku dana, a samim tim i dobra odskočna daska za produktivniji dan. Nameštanje kreveta odmah po ustajanju, podstiče dobru disciplinu i organizovanost, kao i odgovornost. Pored nameštanja kreveta, veliki broji ljudi u jutarnjim satim obavlja neke od kućnih poslova, kao što pospremanje sobe, pakovanje stvari, pranje sudova i drugi.

SITNICE KOJE ČINE ŽIVOT LEPŠIM

Da bi dan počeo što lepše dovoljna je sitnica. Na primer, melodija omiljene pesme koja će se čuti u kuhinji dok se pravi doručak. Beleženje dnevnih obaveza u rokovnik, za vreme ispijanja prve kafe. Slušanje audio knjige za vreme lagane šetnje i nabavke namirnica. Po koji razmenjeni osmeh na ulici uz dobro jutro.

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.