Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Gua Sha masaža – tajna prirodnog oblikovanja lica

Gua Sha masaža – tajna prirodnog oblikovanja lica

Ukoliko ste u poslednjih godinu dana pratili profil bilo kog beauty influensera ili trendove koji se bave negom lica sigurni smo da ste zapazili novinitet koji se proširio munjevitom brzinom – masaže sa gua sha pločicama.  

 


 

POREKLO GUA SHA MASAŽE

Moderna tehnika masaže lica nastala je po uzoru na tradicionalnu kinesku masažu koja datira vekovima unazad, još iz doba dinastije Ming – međutim gua sha masaža na koju pomislimo danas mnogo je manje intenzivna i ne treba da izaziva crvenilo kože kao tradicionalna gua sha masaža.

 

Pločice za masažu su najčešće izrađene od poludragog kamena poput žada ili ružičastog kvarca sa ivicama izbrušenim tako da prianjaju obliku lica, čak su tako dizajnirane da određene ivice na pločici odgovaraju različitim područjima na licu i vratu.

 

 

 

 

KAKO DA KORISTITE PLOČICE ZA MASAŽU?

Pre početka masaže trebalo bi da se uverite da je vaš gua sha čist i spreman za korišćenje, zbog toga bi pre svake upotrebe trebalo dezinfikovati pločice. Pre početka masaže trebalo bi naneti malo seruma za negu lica kako bi gua sha mogao nežno da klizi preko površine kože.

 

Pločice kojima masiramo lice hlade kožu i deluju umirujuće na nju, zato je bitno da prilikom masaže pronađete pravi pritisak (blag do srednji) kako ne biste napravili modrice. Važan je i način na koji koristite pločicu – nemojte koristiti ivicu pločice jer ona ne bi trebalo da bude pod pravim uglom na koži već bi trebalo da alatkica gotovo paralelno, što većom površinom prelazi preko kože. Osim što smanjuje nadutost u licu, redovnom upotrebom primetićete da vam je lice izvajano, zagetnutije i sjajnije zahvaljujući boljoj prokrvljenosti i boljem radu limfnog sistema.

 

Poznato je da je limfni sistem zadužen za održavanje našeg imuniteta – zbog toga je izuzetno važno da svakog dana radimo na tome da ga aktiviramo budući da se limfni sistem kreće zahvaljujući efikasnosti mišićnih i zglobnih pumpi za razliku od krvnog sistema čiji je sastavni deo srčani mišić koji pumpa krv. Jedan od načina da poboljšamo tok limfnog sistema jeste upravo primena ove tehnike a prilikom masaže treba voditi računa da pomeramo pločice prateći kretanje limfnog sistema, budući da nam odatle dolazi najviše benefita ove masaže.

 

Pre i posle masaže obavezno operite pločicu.

 

KAKO DA POSTIGNETE NAJBOLJI EFEKAT?

Premda ova masaža sa sobom donosi puno benefita, ne treba se previše zanositi jer ova rutina nije svemoguća – trenutni rezultati koji se vide nakon masaže su kratkotrajni, dok je za trajnije rezultate potrebno redovno masirati lice na ovaj način. Ukoliko vam je lice izgorelo, iziritirano ili pod upalnim procesom, preporuke glase da bi najbolje bilo da sačekate bolji trenutak za ovu masažu.

 

 

TEKST: ANASTASIJA ŽARKOV

Anastasija Žarkov je student završne godine Digitalnog marketinga, sa širokim spektrom interesovanja.