Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Pop muzičari koji su pisali istoriju
pop muzičarri

Pop muzičari koji su pisali istoriju

Još od pedesetih godina se naziru obrisi pop pravca muzike. Te trendove je pre svega diktirao Elvis Presli. Iako je proglašen kraljem rokenrola, njegova muzika je zapravo preteča pop muzike.

 


 

U početku sa nešto bržim tonovima poput pesama „Hound dog”, „Jailhouse rock” se uzdigao na svetski tron. Kasnije su stigli nežniji tonovi singla „Can’t Help Falling in Love”, za koji je dobio nominaciju za američku muzičku nagradu za omiljeni pop singl. Njegova nesvakidašnja pojava, ubitačan spoj njegovog glasa i šarma je zasenila svetsku populaciju, pa je njegova muzika  zapravo postala koren onoga što danas nazivamo pop muzikom. Pop muzičari.

 

 

BITLSI

            Deceniju kasnije taj trend su, ali na drugačiji način, naglasili Bitlsi. Iako su se definisali kao pop-rok bend, šezdesetih godina je vladala totalna pomama za Lenonom, Makartnijem, Ringom i Harisonom. Album Help! sa pesmom Yesterday je istakla sve najbolje što su četvorica čarobnjaka mogla da ponude. Sazrevanje u njihovoj muzici donelo je promenu pravca, ali čak i par godina pre raspada benda, Makartni i Lenon su darovali svetu pesmu Hey Jude, sedmominutni pop singl koji je u to vreme bio najduži na britanskim top-listama.

 

 

 

Njihova popularnost je bila toliko velika što potvrđuje i činjenica da su gostovali u nekoliko navrata u emisiji Top of the Pops, najgledanijem muzičkom britanskom programu koji je nastao sredinom šezdesetih i trajao sve do početka novog milenijuma.

 

 

SEDAMDESETE

            Sedamdesete su donele promenu ritma i može se reći da počinje disko era, pojava dobro poznatog zvuka sintisajzera koja je doprinela da se pop muzika brže razvije i dobije svoj oblik. Jedan od najvernijih predstavnika pop muzike je Elton Džon, koji sada ponosno nosi titulu viteza.

 

 

Njegova karijera je nastala sedamdesetih godina i još uvek traje. Kroz uspone i padove, on je publici podario neke od kultnih pop balada ikada napisanih, a kako je bio blizak prijatelj princeze Dajane, ponosno je otpevao Candle in the wind na njenoj sahrani, pesmu koju nikada više nigde nije otpevao.

 

MAJKL DŽEKSON

            Popularnost mladog Majkla u bendu Džekson 5 je dovela do toga da Majkl dođe do punog izražaja osamdesetih i da podigne kriterijume pop muzike na najviši nivo svojim albumom Thriller, kao najprodavanijim albumom svih vremena. Majkl je proglašen kraljem popa koji je dve decenije vladao pop scenom bez premca i konkurencije.

 

 

            Ne znamo šta ćemo reći za par decenija za današnje pop izvođače poput Džastina Bibera ili Tejlor Svift, ali ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da se pop kultura i dalje razvija i menja, da se privikava trendovima i novim generacijama. Uz dosta različitih zvukova i pravaca – potvrđeno je da je čitavo čovečanstvo čulo za pop muziku i ono što je sigurno jeste da će večno trajati.

 

 

 

TEKST: JELENA RADOVANOVIĆ

Jelena smatra da je skromnost najveća vrlina. Inspiraciju pronalazi u muzici, slikarstvu i detektivskim romanima.