Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako sprečiti zadržavanje viška vode u organizmu?

Kako sprečiti zadržavanje viška vode u organizmu?

Zadržavanje vode u organizmu je stanje koje se još naziva i edem. Nastaje kao posledica zadržavanja  tečnosti u tkivima, ali i u mišićima i masnim naslagama. Postoji nekoliko načina koji mogu pomoći da za kratko vreme izbacite višak vode iz organizma i tako započnete proces skidanja viška kilograma.

 


 

Neugodan osećaj nadutosti može biti rezultat stomačnih problema, ali može biti izazvan i zadržavanjem viška vode u telu. Posebno su ovom problemu sklone noge, koje budu teške, otečene, bolne i umorne. Čarape se urezuju u kožu, a trag dugo posle toga ne nestaje. Za to je delimično zaslužna i genetika kao i sila gravitacije.

 

 

 

NEZDRAV ŽIVOT KAO FAKTOR

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim navikama ili propustima u ishrani, a među potencijalnim uzročnicima su hormonski disbalans za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a kod žena, odnosno preterani unos soli, šećera i masti, kao i fizička neaktivnost kod muškaraca.

 

 

 

NAMIRNICE KOJE POMAŽU

U borbi protiv ovog zdravstvenog problema veliku ulogu ima odgovarajuća ishrana. Preporučjivo je korigovanje obroka i češća upotreba namirnica bogatih viaminima i mineralima.

 

 

Ovas– Ova namirnica spada u vrhunsku hranu za gubitak suvišnih kilograma. Ovsene pahulje će vam pomoći da iz organizma izbacite višak tečnosti.

Prokelj – Iako verovatno nije kod mnogih na vrhu liste omiljeneg povrća, prokelj je izuzetno zdrav i koristan u borbi protiv suvišnih kilograma.

Jabukovo sirće – Ovo je još jedna stavka koju uvek imate u kuhinji a veoma je zdrav i ima mnogo korisnih namena, kako u očuvanju zdravlja, tako u održavanju domaćinstva. Jabukovo sirće stimuliše organizam da se očisti i reši viška tečnosti.

Kupus – Još jedan diuretik koji možete jesti na mnogo načina, a on će vam uvek obezbediti značajne količine lekovitih materija

Peršun – Ova namirnica je odličan način da očistite organizam od štetnih materija i ojačate imunitet

Cvekla – Ovo povrće je odličan diuretik, a sadrži i antioksidanse koji čuvaju organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Limun – Ne samo da će poboljšati ukus obične vode, limunov sok vam može pomoći i kod visokog pritiska i drugih zdravstvenih problema.

 

 

 

Zapamtite – nije važno samo koliko jedete, nego i šta jedete.

 

 

 

REDOVNA FIZIČKA AKTIVNOST

Da bi se ubrzao proces rešavanja posledica i problema koje nastaju usled zadržavanja vode u organizmu važno je da se pokrenemo i budemo što aktivniji.  Umerene vežbe mogu da vam razbistre um, te poprave tonus mišića i kao bonus stimulišu izbacivanje viška vode iz organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

 

 

DETOKS I DOSTA TEČNOSTI

Kao što je pomenuto, važno je i da se koriguje ishrana. S vremena na vreme bi trebalo da sprovedete detoks tela, kako biste očistili i podstakli važne organe kao što je jetra, da izbacuje štetne materije iz organizma, uključujući i višak vode. Poželjno je u svakodnevnu ishranu dodati magnezijum. Potrebno je da se unosi i što više tečnosti. Pijte što više vode. Konzumiranje vode pomoći će vam da razblažite nivo natrijuma u telu.

 

 

 

OGRANIČITI UNOS UGLJENIH HIDRATA

Konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, telo zadržava oko tri grama vode. Na taj način telo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu.

 

 

 

 Promenom svih loših navika može se uticati na veliki broj zdravstvenih tegoba, ali i na ogroman problem današnjice kao što je zadržavanje vode u organizmu.

 

 

 

TEKST: ANJA LAZOVIĆ

Anja Lazović je osoba koja se priprema da bude student medicine. Završila je gimnaziju i medicinsku školu. Svoju inspiraciju pronalazi u istraživanju novih informacija, pomaganju ljudima, čitanju knjiga i u usavršavanju svog znanja.