Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako iskazati sebe, a ne povrediti osobu pored nas?

Kako iskazati sebe, a ne povrediti osobu pored nas?

Svakodnevno nam se dešava da se susrećemo sa osobama  koje nas na svestan ili nesvestan način povrede ili stave u nelagodnu i neprijatnu situaciju. Koliko nam se samo puta desilo da stojimo ispred šaltera u pošti i da se neko progura i stane u red ispred nas ili da smo u restoranu i konobar nam donese sasvim drugo jelo od onog koje smo naručili. Jedan od načina da iskažemo svoje emocije je zapravo da ih uopšte i ne iskažemo, odnosno da pasivno reagujemo na ovakve situacije.

 

 


 

PASIVNO REAGOVANJE

U ovom slučaju niko drugi neće ni primetiti da se nešto dogodilo, dok ćemo mi sa druge strane osećati nepravdu i našu nemoć da bilo šta uradimo protiv nje. Smatraćemo da nismo dovoljno hrabri i odlučni da se suprostavimo nekom. Strahovanje da ne povredimo druge i njihova osećanja dovodi do neizražavanja naših vlastitih misli i osećanja i odustajanja od želja, što kasnije uzrokuje još veće smanjenje samopouzdanja. Iako ovakavim načinom reagovanja ne dolazimo u konflikte i rasprave sa drugim ljudima, on je jako štetan za nas jer dovodi do osećanja bespomoćnosti i isfrustriranosti.

 

 

 

 

 

 

AGRESIVNO REAGOVANJE NA NEPRIJATNE SITUACIJE

Drugi način reagovanja je agresivno reagovanje na nelagodne situacije. Dići ćemo galamu, vikati, pretiti i vređati u afektu. Skrenućemo pažnju na nepravdu koja nam je naneta i verovatno dobiti ono što smo tražili, ali takođe ćemo stvoriti tenziju u prostoriji. Problem kod ovakvog ponašanja je što ne biramo adekvatan način ispunjenja naših interesa i zamisli. Ako agresivno reagujemo skloni smo da druge verbalno ili fizički napadamo, obezvređujemo, kritikujemo i ponižavamo. Međutim, najgora stvar kod agresivnog reagovanja je to što nećemo pomišljati da promenimo način ponašanja jer nam se na prvi pogled isplati, ali posledice ovakvog ophođenja su dugotrajne. Možemo imati narušenu sliku o sebi, i ono najvažnije, izgubićemo socijalne odnose: partnera, prijatalje pa čak i posao, kao i poštovanje od strane drugih. Vreme je da postanemo svesni toga i da krenemo asertivno da reagujemo.

 

 

 

 

 

 

ASERTIVNOST KAO KLJUČ ZA REŠENJE PROBLEMA

Najbolji način za reagovanje u neprijatnim situacijama je asertivno reagovanje. Odnosno, kada iskreno, otvoreno i ljubazno zamolimo konobara da nam donese drugo jelo uz kratko objašnjenje da to nismo naručili. Ovakvo ponašanje predstavlja balans između pasivnog i agresivnog ponašanja i jednom kada ga počnemo primenjivati osećaćemo se mnogo bolje. Znaćemo da iskažemo svoja mišljenja i želje bez osećaja krivice da smo nekoga povredili. Stalno ćemo jačati naše samopouzdanje u socijalnim odnosima jer ćemo se osećati slobodno i raditi šta nama odgovara i to nikad na štetu drugih. Postaćemo svesni da se ljudi razlikuju i poštovaćemo njihova mišljenja i stavove iako se nismo saglasni sa njima. Ako asertivno reagujemo iskazaćemo sebe i nećemo povrediti osobu pored nas.

 

 

 

 

 

KAKO DA POSTANEMO ASERTIVNI

Nije uvek lako raditi na ovoj veštini, ali moguće je. Veštine asertivne komunikacije i ponašanja se mogu steći asertivnim treningom koji je terapijski program. Međutim, suština je da:

 

Vrednujemo sebe i naša prava.

Izražavamo svoje potrebe i želje sa sigurnošču.

Prihvatimo da ne možemo kontrolisati ponašanje drugih ljudi

Izrazimo se na pozitivan način.

Budemo otvoreni za kritike i komplimente.

Naučimo da kažemo NE!

 

 

 

Za sve ove korake postoji puno tehnika asertivne komunikacije koje će nam olakšati da ispunimo navedene korake i na što lakši način postanemo asertivni.

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.