Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Da li ste znali za ove kraljevske manire?

Da li ste znali za ove kraljevske manire?

Kraljevske porodice od samog rođenja pristupaju odgajanju pod striktnim pravilima, učenju o lepim manirima i ponašanju dostojnog kraljevskih potomaka koji će jednog dana možda dospeti na presto.

 


 

ZLATNA PRAVILA

Sijaset zabranjenih stvari, veoma malo slobode i život u zlatnom kavezu okićenim kristalima… No, pored strogih pravila, kraljevsko vaspitanje krase i veoma zanimljiva načela po kojima se ističu svi pripadnici visokog staleža.Neka od tih načela se odnose na držanje, pozdravljanje, ponašanje za stolom, fizički izgled…

 

 

 

 

 

DRŽANJE

Kraljevski maniri ne dozvoljavaju sedenje sa prekrštenim nogama. Prilikom sedenja noge i kolena bi trebalo da budu spojena, jedna do druge. Često se može ovakav stav videti kod vojvotkinje Kejt Midlton, zbog čega je stil nazvan Kosina vojvotkinje. Veličanstvena princeza Dajana je uvek sedela u takvom položaju. Prilikom hoda dame bi trebalo da nameštaju položaj glave paralelno sa zemljom, a ruke uz bok. Ukoliko koračaju sa svojim odabranikom ili muškim članom porodice, trebalo bi da im pridrže ruku prilikom svakog spusta niz stepenice. Kako je kruna već pomenuta, važno pravilo jeste da se bogato ukrašene krune ili tijare ne nose skroz napred prema licu, već na polovini glave pod uglom od 45 stepeni.

 

 

 

 

 

POZDRAVLJANJE

Kraljicu je zabranjeno dodirivati i grliti, već je dovoljno prikloniti se, osim ako ona ne poželi da ostvari nešto prisniji kontakt sa nekim članom porodice. Stil pozdravljanja veoma je važan za osobe sa nižom titulom i pomenute princeze. Princeze bi trebalo da pokazuju poniznost pred krunisanim članovima i osobama sa višim titulama. Njihov zadatak jeste da se uvek rukuju sa njima uz lagani stisak, a potom na određeni način i poklone. Usled bilo kog klanjanja, bonton predviđa da se jedna noga stavi iza druge i uz lagano savijanje nogu potom lagano pogne i glava.

 

 

 

 

 

PONAŠANJE ZA TRPEZOM

Trpezi se pridaje velika važnost. Tokom jela potrebno je obratiti pažnju da viljuška bude u levoj ruci okrenuta na dole, nož u desnoj uz utvrđeno korišćenje kompletnog escajga koji okružuje kristalne čaše i pozlaćene tanjire. Veoma bitno je držanje šoljice u ruci. Prilikom ispijanja čaja, kažiprstom i palcem drži se vrh drške, dok se srednji prst koristi za podupiranje donjeg dela šolje. Prema britanskim navikama, onog časa kada kraljica Elizabeta spusti viljušku pored svog tanjira, svi za stolom prekidaju svoj obrok. Zajedničko obedovanje može biti veoma izazovno za osobe koje nisu odrasle uz posebne dadilje.

 

 

 

 

 

SVILENE RUKAVICE I TORBICE

Kako ženski deo porodica uglavnom nosi prelepe toalete, komplete i šešire, veliki broj pravila odnosi se na žensko oblačenje i nameštanje same odeće. Odeća ne bi trebalo da pokazuje previše kože, kič nikako nije dopustiv. Jednostavna odeća koja izgleda veoma kvalitetno odraz je kraljevske mode. Na zvaničnim događajima pridaje se ogromna pozornost torbicama. Pismo torbice, koje vojvotkinje i princeze često nose, potrebno je držati sa obe ruke. Za vreme pozdavljanja torbicu će premestiti u jednoj ruci, dok u toku sedenja na svečanim ručkovima, torbica se spušta između leđa i naslona stolice.

 

 

 

 

 

DOBRO OBUČENE DADILJE

Do svoje desete godine, svako dete bi trebalo da usavrši kraljevski bonton. Nedavno je princeza Šarlot, ćerka britanskog princa i vojvode od Kembridža Vilijama, svet oduševila svojim ophođenjem u javnosti sa samo tri godine. Veliku ulogu u vaspitavanju kraljevske dečice imaju Norland dadilje, koje izuzetno dobro poznaju sve kraljevske smernice za vaspitavanje.

 

 

 

 

 

Svaka kruna ima svoj bleštavi sjaj, ali i težinu. Sa titulom se rađaju, maniri stiču i primenjuju tokom celog svog života… Zasigurno, lepo držanje, svedenost i pažljivo ophođenje prema damama nisu rezervisani samo za dvor.

 

 

TEKST: MILICA JEVTIĆ

Milica Jevtić je diplomirani komunikolog iz Niša, prijateljica, sestra i muza. Voli igru rečima, dobro štivo, duge razgovore i ljude sa širokim umom i srcem.