Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Vilijam Šekspir – majstor za emocije
Vilijam Šekspir – majstor za emocije

Vilijam Šekspir – majstor za emocije

Nije važno ko ste ni odakle ste, ali ono što je sigurno, jeste da ste čuli za Vilijama Šekspira. Vilijam Šekspir je bio engleski pisac i glumac. Smatra se jednim od najvećih pisaca na engleskom jeziku i najvećim dramskim piscem svih vremena. Ono što ga čini tako velikim jeste to što njegova dela obiluju političkim, moralnim i društvenim temama.


PONEŠTO O NJEGOVOM ŽIVOTU

Život Vilijama Šekspira i danas predstavlja misteriju. Iako su njegova dela poznata celom svetu, njegov privatan život ostao je poznat samo njemu. Smatra se da se rodio u aprilu 1564. godine, u Engleskoj, u gradu Stratford, gde je i preminuo. Pretpostavlja se da je studirao latinski i da je čitao klasične istoričare i pesnike. Međutim, nije nastavio sa studijama jer se venčao sa En Hetvej, sa kojom je imao troje dece. Iako nema puno informacija o njegovom životu do dolaska u London 1592. godine, ono što se zasigurno zna, to je da je u to vreme on već pisao komedije i istorijske drame.

OD GLUMCA DO VELIKOG PISCA

Prvi posao koji je radio kada je stigao u London bio je u pozorištu, kao šaptačev pomoćnik. Radeći to uspeo je da dobije nekoliko manjih uloga u predstavama, iako nikad nije postao veliki glumac. Ono što ga čini drugačijim od svih ostalih i po čemu se izdvajao, bilo je to što je pravio predstave koje su ostavljale emotivni trag na gledaoce.

NAJPLODNIJI PERIOD STVARALAŠTVA

Iako nikada nije postao veliki glumac, svakako je postao veliki i možda najveći pisac svih vremena. Šekspir je najveći deo svojih dela napisao između 1590. i 1613. godine. Celokupan njegov dramski rad deli se na tri perioda. Prvi period je bio najplodniji period njegovog rada i tada dominiraju uglavnom komedije i istorijske hronike. U delima iz ovog perioda preovladavaju radost i optimistički stav prema životu. Neka od najvažnijih su: Ukroćena goropad, Bogojavljenska noć, Mletački trgovac, San letnje noći, Mnogo buke ni oko čega.

PERIOD TRAGEDIJE I TRAGIKOMEDIJE

Zatim je usledio drugi period u kom je stvorio svoja najzrelija dela, pišući tragedije. Upravo su u ovom periodu nastali Hamlet, Kralj Lir (Magbet), Otelo, kao i Romeo i Julija. Ovo je bio period pesimizma i krize u njegovom životu koji se odrazio i na njegova dela. Poslednji, treći period Šekspirovog rada obeležile su četiri drame i jedna hronika. Obično se o ovom periodu govori kao o periodu tragikomedije.

DELA KOJA BUDE SNAŽNE EMOCIJE

Stvarno bi bilo teško izdvojiti neko Šekspirovo delo kao najznačajnije. Međutim, dela Romeo i Julija i Hamlet bismo posebno izdvojili kao važna. Oba ova dela su napisana u drugom periodu Šekspirovog stvaralaštva, kada je njegovo pisanje bilo na samom vrhuncu, i oba u sebi nose jednu snažnu poruku. Prvo nam govori o ljubavi koja je toliko snažna da se suprotstavlja svim društvenim normama, dok nas drugo navodi na razmišljanje o smislu ljudskog života. Upravo je u tome Šekspirova veličina. Naime, svojim pisanjem uspeo je da dotakne važne društvene teme i da izazove snažne emocije kod čitalaca.

O Šekspirovim delima bi se moglo pričati i pisati danima. Njihov značaj je i dan-danas ogroman, te vam preporučujemo da, ukoliko već niste, odmah krenete sa čitanjem. Nećete se pokajati!

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.