Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta predstavlja Stendalov sindrom?
Šta predstavlja Stendalov sindrom?

Šta predstavlja Stendalov sindrom?

Da li vam je ikada posmatranje umetničkih dela prouzrokovalo nesvesticu, gubljenje daha, ubrzano lupanje srca i napade panike? Ukoliko jeste, vi ste iskusili Stendalov sindrom.


ŠTA JE STENDALOV SINDROM?

Stendalov sindrom je skup specifičnih tegoba, pshičkih i fizičkih, koje uzrokuje umetnost i izloženost umetničkim delima. Ovaj fenomen je zabeležen prvi put u 19. veku. Dobio je naziv po francuskom piscu Mari-Anri Bejlu, koji je bio poznatiji pod imenom Stendal.

NAGOVEŠTAJ POSTOJANJA SINDROMA

On je u svojoj knjizi Napulj i Firenca: Putovanje od Milana do Ređa, nagovestio postojanje ovog sindroma. U ovoj knjizi on je opisao šta je osećao pri samoj pomisli da će biti u Firenci i šta je osećao dok je razmišljao o lepoti Đotovih fresaka. Mnogi turisti u Firenci su pre četrdesetak godina doživeli slična iskustva, te se ovim fenomenom odlučila pozabaviti Gracijela Magerini, psihijatar.

BOLEST TURISTA

Ona je 1979. godine primetila da su mnogi turisti u Firenci doživeli određene fizičke i psihičke simptome prilikom susreta sa umetnošću. Zbog toga se Stendalov sindrom često naziva i Firentinskim sindromom, a lokalno stanovništvo ga zove bolešću turista.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Najčeće ga prate fizički i somatski osećaji kao što su nesvestica, vrtoglavica i ubrzan rad srca, ali i psihički, kao što su napadi panike. On se dešava u proseku 10 do 20 puta u toku jedne godine. Pogađa one ljude koji su osetljiviji, kao i one koji su previše uzbuđeni i nestrpljivi da posete Firencu.

UMETNIČKA DELA KAO UZROK SINDROMA

Međutim, stručnjaci napominju da se ovako nešto možda događa i u drugim mestima koja obiluju umetnošću i umetničkim delima, samo što to još niko nije zabeležio. Takođe, sindrom se primenjuje i na sve druge situacije kada se pojedinci osećaju preplavljeno u prisustvu onoga što smatraju neizmernom lepotom.

OPREZNO SA OSEĆANJIMA

Iako ovaj sindrom nije toliko čest, savet svima koji se odluče na put u Firencu je da ipak budu oprezni sa svojim osećanjima. Takođe, ne bi trebalo previše da se izlažu umetničkim delima.

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.