Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Jedan od najvećih modnih brendova − Guči

Jedan od najvećih modnih brendova − Guči

U velikom svetu mode, ističu se mnogi poznati brendovi. Jedan od njih svakako je Guči. Guči je italijanski modni brend i deo poznate francuske kompanije. Njegov osnivač je Italijan Gučo Guči. 

 


 

OSNIVANJE CARSTVA

Italijan Gučo Guči, otvorio je svoju prvu prodavnicu u Firenci 1922. godine. Najstariji sin Aldo je pomagao ocu. Gučo Guči započeo je svoje putovanje u modnom svetu sa zanatom od kofera. Gučo je osnovao svoje carstvo 1921. godine u Firenci. U početku je posao dizajnera bio kreiranje kofera, jer je pre toga služio u hotelu Savoy u Londonu, kao operater lifta. U to vreme upoznao je luksuzne dame i nosio njihove kofere, a kasnije su se nalazile u njegovim dodacima.

 

 

 

LOGO I PRVO ZAŠTITNO LICE

Godine 1933. osmislio je logo brenda: dva slova − GG, koja govore o Guču Gučiju. U početku, GG nisu bile okrenute jedna prema drugoj. Guči prodavnice prodavale su konjsku opremu, kožnu, kvalitetnu i drugu opremu za jahače. Ovo podseća na okove i otiske u obliku stremenova, šiljaka. Brend pamti i poštuje svoju istoriju Šarlota Kasiraji, princeza i odličan jahač, s razlogom je postala zaštitno lice prve Guči kozmetičke linije.

 

 

 

CIPELE I TORBE

Guči mokasine sa metalnom kopčom rađene su 1953. godine. Aldo Guči je odlučio proširiti posao i prešao na
cipele. Ove mokasine su uspešno proslavile svoju 60. godišnjicu zasebnom izložbom 2013. godine. Torba je napravljena u obliku sedla i pojavila se 1947. godine. Čuvena drška od bambusa nastala je zbog nedostatka drugog materijala u italijanskoj fabrici. Sada torbe, suncobrani, nameštaj imaju ručke od bambusa…

 

 

 

FLORA PRINT

Flora print predstavljen je 1966. godine. Napravljen je posebno za princezu Grejs Keli od Monaka. Grejs je posetila Guči butik, ali nije mogla da se odluči za maramu. Rudolfo Guči pozvao je ilustratora po imenu Vitorio Akornero i on je crtež stvorio preko noći. Maramica koju je Grejs dobila na poklon joj se jako svidela.

 

 

ITALIJANSKI BREND SA AMERIČKIM INOVACIJAMA

Početkom 70-ih, Guči je dobio zadatak da poboljša izgled AMC Horneta. Rezultat je luksuzni automobil ukrašen crvenim i zelenim prugama i Guči grbom. Osamdesetih godina, modna kuća je bila u krizi, a male firme dobile su pravo da proizvode proizvode sa Guči logom. Kao rezultat toga, u prodaji su se pojavili nekvalitetni, jeftini proizvodi sa oznakom poznatog italijanskog brenda. Kada je 1994. Tom Ford stigao brend je dobio sve što mu je do tada nedostajalo. Uneo je malo američkog šika u italijanski brend. Dizajner je modernizirao Guči i doveo brend do vrhunca uspeha svojim inovativnim američkim pristupom modi.

 

 

 

PROMENA DIREKTORA

Dizajner je modernizovao brend, razvio DNK brenda, ali se fokusirajući na senzualne, blistave, smele odevne kombinacije. Zahvaljujući izvanrednom talentu kreativnog direktora Alesandra Mihelea, kultna etiketa postala je još popularnija, vratila se na naslovnice modnih časopisa i zaludila poznate ličnosti. Frida Đianini savršeno se uklapa u tim. U Gučiju je počela da radi 2002. godine. Tada joj je povereno vođenje linije ženske konfekcije i dodataka, ali godinu dana kasnije vrlo talentovana devojka potpuno je preuzela vlast u modnoj kući.

 

 

 

FARMERICE

Guči posebnu pažnju posvećuje farmericama koji spadaju u neizostavni deo garderobe. Ovaj model je bio najskuplji par farmerki: prodate su u Milanu za iznos 3.134 dolara. Gučijev rekord oborile su tek 2005. Levis pantalone, koje su anonimnom kolekcionaru iz Japana pripale za 60.000 dolara. Nakon toga, farmerke u Guči linijama nisu izvezene niti ukrašene čim jesu, ali ostaje činjenica: teksas je oduvek mnogo značio u kreiranju Guči ženske odeće.

 

 

 

JEDAN OD NAJVREDNIJIH BRENDOVA

Guči je jedan od najvrednijih brendova. Ovu poziciju brendu je na svojoj listi dodelio magazin Forbes. Etiketa je trenutno procenjena na 12,4 milijarde dolara. Nakon smrti Guča Gučija, njegovi sinovi, Aldo i Rudolfo, dobili su 50 odsto deonica u kampanji. Aldov sin Paolo, sazrevši, želeo je proizvoditi proizvode pod svojim imenom, zbog čega ga je otac otpustio sa svih mesta u modnoj kući.

 

 

 

PRODAJA DEONICA KUĆE GUČI

Osvetoljubivi Paolo prijavio je poreznoj upravi neke od očevih finansijskih dugova i on je tada osuđen. Ni sam Paolo se nije odlikovao velikom poštenjem, na primer, izbegavao je plaćanje alimentacije. Sin Rudolfa Maurizija optužen je da je lažirao belešku. Kao rezultat toga, Maurizio, koji je ostao sam na čelu kuće Guči, rasprodao je sve deonice. Mauriziov život se završio tragično: ubijen je u blizini milanske kancelarije Gučija.

 

 

TEKST: ANDRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu, te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.